Άμυνα - Διπλωματία

Η γερμανική ThyssenKrupp καταφεύγει στο ΣτΕ για τα υποβρύχια

Την ακύρωση της καταλογιστικής πράξης ύψους 115 εκατ. ευρώ εις βάρος της, ζητά η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία εξέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, ζητά από την γερμανική εταιρεία, η οποία έχει εξαγοράσει την HDW, να επιστραφεί το σύνολο των ποσών που της έχει δώσει από το 2010 έως τα μέσα του 2011, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το ποσό δόθηκε σε δύο δόσεις των 18 εκατ. και των 97 εκατ ευρώ αντίστοιχα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζητά την είσπραξη του ποσού των 115 εκατ. ευρώ από την γερμανική εταιρεία, επικαλούμενος επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος καθώς και τον αδικαιολόγητο πλουτισμό της ThyssenKrupp Marine Systems, λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρύχιων «κλάσης 214».

Αναλυτικά στην καταλογιστική πράξη αναφέρεται:

1) Από το πρόγραμμα «Αρχιμήδης» έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη το υποβρύχιο Πιπίνος (12 Απριλίου 2012), το υποβρύχιο Ματρώζος (17 Φεβρουαρίου 2013) και το υποβρύχιο Κατσώνης (27 Δεκεμβρίου 2013).

2) Από το πρόγραμμα «Ποσειδών» έπρεπε να έχει γίνει η παράδοση του υποβρυχίου Ωκεανός (27 Μαΐου 2012) και τα πρόσθετα υλικά υποβρυχίου (excess materials) της σύμβασης 021Β/02.

3) Δεν έχει ξεκινήσει η παράδοση μέσω της εταιρείας HDW του συνόλου των επιπλέον/πρόσθετων υλικών (excess materials). Η αδυναμία αυτή του αναδόχου του έργου οφείλεται στη διαπίστωση ότι στη λίστα των υλικών της σύμβασης 021Β/02 υπάρχουν διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά. Η υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της σχετικής υποχρέωσης καθιστά την καταβολή των σχετικών ποσών αχρεωστήτως καταβληθέντων.

4) Μετά την καταγγελία (16 Μαΐου 2011) από πλευράς της εταιρείας HDW της σύμβασης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων του προγράμματος «Ποσειδών ΙΙ» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την HDW, λόγω των αποκλειστικών δικαιωμάτων σχεδιασμού των υποβρυχίων που έχει.

5) Η κατασκευή των δύο υποβρυχίων του προγράμματος «Ποσειδών ΙΙ» δεν έχει καν αρχίσει.

Η άμεση έκδοση της καταλογιστικής πράξης από τον κ. Αβραμόπουλο κρίθηκε αναγκαία για την αποτροπή κινδύνων και για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την καταλογιστική πράξη «ως επιτακτικό δημόσιο συμφέρον νοείται η ανάγκη άμεσης διασφάλισης της απόφασης καταλογισμού μιας εξαιρετικά μεγάλης απαίτησης του ελληνικού Δημοσίου προερχομένης από την εκτέλεση προγραμμάτων ναυπήγησης υποβρυχίων άμεσα συνδεδεμένων με ζητήματα εθνικής άμυνας έναντι του κινδύνου να καταστεί η εκτέλεση της απαίτησης αυτής αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής».

Από την άλλη μεριά, η γερμανική εταιρεία προσέφυγε στο ΣΤΕ, υποστηρίζοντας πως η καταλογιστική πράξη είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη. Υποστηρίζει, ότι κακώς εκδόθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο η καταλογιστική πράξη, καθώς αρμόδιος για το θλεμα καταλογισμών σε ιδιώτες είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης η εταιρεία, θεωρεί πως παραβιάστηκε η συνταγματική επιτεγή του άρθρου 20, που επιτάσει πριν από την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση, ενώ ταυτόχρονα η ίδια η πράξη να έχει πλημμελή αιτιολογία.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC) και ζητάει να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa