Κοινωνία

Με απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω Πανελληνίων απειλούν οι εκπαιδευτικοί

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Την ώρα που χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται για την «μάχη» των Πανελληνίων, οι εκπαιδευτικοί με την σειρά τους… προθερμαίνονται για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί και ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας θα μπουν στην τελική ευθεία για την έναρξη των Εξετάσεων την προσεχή Δευτέρα, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το φετινό διδακτικό έτος είναι από τα μικρότερα σε διάρκεια, αφού τα μαθήματα σταμάτησαν στις 22 Απριλίου για τις διακοπές του Πάσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι καθηγητές θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων τις κινητοποιήσεις, λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών, ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ).

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει σε ανακοίνωση της: «Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης», σημειώνοντας ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί με 3.000 κενά εκπαιδευτικών σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει από Σεπτέμβριο.

Κι αυτό διότι όπως αναφέρει το δημοσίευμα παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, ο υπουργός μετά την τελευταία συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν είχε κάτι που να μπορέσει να εμφανίσει ως επιτυχία..

Βέβαια, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

«Το υπουργείο συστηματικά προσπαθεί να καλύψει τς ανάγκες με εξοικονόμηση ωρών εκπαιδευτικών (κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων), με διάθεση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τα ΔΙΕΚ, με αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, με συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη, δηλαδή απόλυση των αναπληρωτών, εκπαιδευτικούς “λάστιχο” να συμπληρώνουν ωράριο σε 4 διαφορετικά σχολεία και βαθμίδες, και πιθανά πλεονάσματα σε ειδικότητες», πρόσθεσε η ΟΛΜΕ.

Πίεση για κινητοποιήσεις ασκούν και οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό. Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητεί να γίνει απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς «η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικό κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή».

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, εξαιτίας της μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, την επόμενη σχολική χρονιά εκτιμάται ότι θα γίνουν από 5.500 έως 7.000 λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ από 800 έως 1.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 



 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa