Πολιτική

Σφαγή «με το γάντι» Τσίπρα – Σόιμπλε στο Νταβός: Είναι η εφαρμογή ηλίθιε!

Τσίπρας Πάνελ Νταβός

Ενώπιος ενωπίω με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός σε ένα πάνελ με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης».

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά σε μία συζήτηση που συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βάλς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο Ρόμπιν Νίμπλετ, διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και η Έμμα Μαρσεγκάλια.

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο Σόιμπλε στέλνοντας το μήνυμα ότι «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, παραφράζοντας μια ιστορική φράση του Μπιλ Κλίντον «it’s economy stupid».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο αποδέκτης των λεγομένων του με τη φράση «Είναι η εφαρμογή ανόητε…»

Το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Αναφορικά με την επιμονή της Γερμανίας να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν. Τα κοινοβούλια αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και αν αλλάξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σαν να μπαίνει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί».

Το προσφυγικό

«Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, πρέπει να συμφωνήσουμε να μοιραστούμε το βάρος. Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση από την Τουρκία των προσφύγων προς όλες της χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο σε μερικές. Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα νησιά στις χώρες καταγωγής των προσφύγων. Αυτή είναι η μόνη λύση», είπε αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι με υποδείξεις αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη. Να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Να λύσει το πρόβλημα όποιος το έχει στην αυλή του; Η πρωτοφανής προσφυγική κρίση μας αφορά όλους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί α λα καρτ είπε επίσης ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για την προσφυγική κρίση μίλησε και ο κ. Σόιμπλε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως μπορούμε να την ανατρέψουμε (προσφυγική). Οπως είπε και ο κ. Τσίπρας είναι λάθος να κάνουμε την Ευρώπη ένα απόρθητο φρούριο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πρόβλημα δικό μας και της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε συνάντηση των ΥΠΟΙΚ λέω ότι πρέπει να επέμβουμε οικονομικά σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν πρόβλημα και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε και για αλληλεγγύη με τις χώρες υποδοχής».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa