Κοινωνία

Σε κατασχέσεις χωραφιών ετοιμάζεται να προβεί ο ΟΓΑ για τις καθυστερούμενες οφειλές

Χωράφι

Με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, ανάμεσα στα οποία και χωραφιών, κινδυνεύουν από τον Ιανουάριο του 2014 περισσότεροι από 220 χιλιάδες αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ, αν δεν προσέλθουν στον οργανισμό μέχρι την προσεχή Παρασκευή 29 Νοεμβρίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους ή να τα ρυθμίσουν.

Ο οργανισμός σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό στους οφειλές αγρότες αρχής γενομένης απ’ εκείνους με καθυστερούμενες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ: αν δεν αξιοποιήσουν την 5θήμερη διορία που τους δίνει ο ΟΓΑ, τότε οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα διαβιβαστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014 στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και θα κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξής τους με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στους εν λόγω αγρότες θα δοθεί μια νέα προθεσμία δέκα ημερών από το ΚΕΑΟ κι αν ούτε τότε εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα κινηθούν οι γνωστές πλέον διαδικασίες που ακολουθούνται σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου όπως είναι: κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (για παράδειγμα, μπορεί να κατάσχονται απ’ ευθείας από τον έμπορο τα χρήματα που πρόκειται να λάβει ο παραγωγός από την πώληση των προϊόντων του).

Για να μην βρεθούν σ’ αυτήν τη δυσχερή θέση, οι αγρότες έχουν διορία μέχρι την προσεχή Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου του ΟΓΑ κ. Ξεν. Βεργίνη, ο οποίος καλεί τους ασφαλισμένους του οργανισμού να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του Ν.4152/2013 (Ρύθμιση Νέας Αρχής) και να αποφύγουν τη διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ.

ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Ο κλοιός γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικός για τους παραγωγούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ καθώς στο εξής δεν θα μπορούν να εισπράξουν:

-ούτε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις
-ούτε την επιστροφή ΦΠΑ
-ούτε την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο,
-ενώ δεν θα έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους.

Σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων.

Πηγή: www.eleftheria.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa