Πολιτική

Τι θα φέρει και τι θα ζητήσει από την Αθήνα ο Πούτιν

Βλαντιμίρ Πούτιν

Με τα ζητήματα της ενέργειας να είναι στην κορυφή της ατζέντας του, θα φτάσει στην Αθήνα στις 28 Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια επίσκεψη που Αθήνα και Μόσχα θεωρούν ιδιαίτερης σημασίας.

Ο Πούτιν προσβλέπει στη στήριξη της Ελλάδας για τη προώθηση της νέας στρατηγικής του σε γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, να χρησιμοποιεί τη Ρωσία ως μοχλό πίεσης στις κρίσιμες διαπραγραματεύσεις με την Ευρώπη.

Όσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου, η Ρωσία μετά την ακύρωση και την εγκατάλειψη των προηγούμενων αγωγών, και την προβληματική ουκρανική οδό, αναζητεί νέα δίοδο για τη μεταφορά αερίου στη Νότια Ευρώπη, στοχεύοντας να ανακόψει τον ανταγωνισμό που θα προέλθει από την κατασκευή του αγωγού Tap.

Παρά τις αντιδράσεις Βρυξελλών και ΗΠΑ, έχει ήδη αποσπάσει τη στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού IGI, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην πολιτική διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων της Ε.Ε. από την υψηλή ενεργειακή ρωσική εξάρτηση.  Η πρώτη στήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας εκφράστηκε μέσω της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στις ΔΕΠΑ, Εdison και Gazprom για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αναβίωσης του IGI, προκειμένου να μεταφερθεί ρωσικό αέριο.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στη στήριξη της Ρωσίας στην υλοποίηση του σχεδίου συμπράξεων ιδιωτών με τη ΔΕΗ σε υφιστάμενες ή νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσω του οποίου επιχειρεί να αποφύγει το δυσμενές σενάριο πώλησης μονάδων. Παράλληλα, ο Πούτιν θα επιδιώξει τη διασφάλιση στην περαιτέρω στήριξη της ελληνικής πλευράς, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ρωσική πλευρά μέχρι σήμερα ξεκινούσε τη συζήτηση, επαναφέροντας τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι παλαιών αντισταθμιστικών οφειλών που συνδέονται με τις πρώτες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Τώρα ζητεί την απευθείας ανάθεση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, ενώ το υπουργείο και η ΔΕΗ επιδιώκουν τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην κατασκευή της νέας Μονάδας Μελίτη 2, μέσα από ένα κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ, στο οποίο θα μπορούσε να μπει και η εν λειτουργία Μονάδα Μελίτη 1, όπως και το εν λειτουργία ορυχείο για την τροφοδοσία της. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επαναδιατυπώσει στον έλληνα πρωθυπουργό το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa