Πολιτική

Τσίπρας: Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη «μίνι» Σύνoδο Κορυφής στη Βιέννη για το Μεταναστευτικό.

«Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο για να καταθέσει τις δικές της θέσεις, ως χώρα που σηκώνει πολύ μεγάλο μέρος του βάρους διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το ζήτημα της διαχείρισης των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών ροών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, ο οποίος άλλωστε έκλεισε με μονομερείς κινήσεις κάποιων χωρών».

Υπογράμμισε ότι αντίθετα «είναι ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες οι ροές αυτές κατευθύνονται και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών». Τόνισε, δε, ότι «επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και πως «αυτό άλλωστε τονίσαμε και στον ΟΗΕ στις δύο Διασκέψεις για το Μεταναστευτικό».

ΒΙΕΝΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μίνι Συνόδου στη Βιέννη τόνισε ότι η μετεγκατάσταση πρέπει να προχωρήσει, ενώ έκρουσε εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

 

Λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, ανέφερε ενδεικτικά πως η ελληνική Επιτροπή Ασύλου εξετάζει το 30% των αιτήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία πρέπει από την πλευρά της να τηρεί τη συμφωνία και η Ε.Ε. οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, που είναι παροχή οικονομικής βοήθειας και φιλελευθεροποίηση της βίζας.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER