Πολιτική Συνεντεύξεις

Άδωνις Γεωργιάδης στο «Π»: Δεν υπάρχει ανησυχία για το επόμενο τρίμηνο

«Δώσαμε αναστολές πληρωμών στο 76% των Ελλήνων και η μείωση των εσόδων (σ.σ. για τον Μάρτιο) δεν ξεπερνά το 5%», αναφέρει, μιλώντας στο «Π», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι, ακόμα και σε αυτήν τη συγκυρία, οι πολίτες προτίμησαν να πληρώσουν, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο κράτος. Προαναγγέλλει ένα πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ υπογραμμίζει ότι για το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιθανό εκτροχιασμό της οικονομίας. Τονίζει ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν στην αγορά είναι μεμονωμένα, ενώ τάσσεται και υπέρ των λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών στις Εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σας ακούσαμε να εξαγγέλλετε μέτρα με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Βρούτση, κάποια εκ των οποίων εκτείνονται έως τον Μάιο. Εκτιμάτε ότι θα παραταθεί τόσο η καραντίνα;

Έχω αποφύγει να κάνω εκτιμήσεις. Ακούω τους ειδικούς. Οι ειδικοί μάς λένε ότι μετά τις 20 Απριλίου θα έχουν εικόνα για το πότε θα μπορεί να αρθούν τα μέτρα της καραντίνας. Μέχρι τότε, εμείς σχεδιάζουμε με καραντίνα. Μακάρι όλα να τελειώσουν μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά την απόφαση θα την πάρουν οι ειδικοί, όχι εγώ.

Αν χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις στήριξης, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι; Γιατί η κατάσταση ταμειακά θα είναι δύσκολη.

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι τόσο οι εισπράξεις των φορολογικών εσόδων όσο και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Μαρτίου ξεπέρασαν πάσα προσδοκία.

Είμαι υπερήφανος για τον ελληνικό λαό. Δώσαμε αναστολές πληρωμών στο 76% των Ελλήνων και η μείωση των εσόδων δεν ξεπερνάει το 5% από τον στόχο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι Έλληνες, αν και είχαν την επιλογή να μην πληρώσουν, προτίμησαν να πάνε και να πληρώσουν, και αυτό δείχνει την έμπρακτη υποστήριξή τους και στο κράτος και στην κυβέρνηση και στην προσπάθεια που κάνουμε.

Τους ευχαριστώ, τους σέβομαι, τους είμαι υπόχρεος. Αυτή η κίνηση των πολιτών μάς δίνει μεγάλη ανάσα και τη δυνατότητα να αντέξουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Με αυτήν την υπεύθυνη συμπεριφορά, θα πάμε όλοι μαζί μπροστά.

Ποιο είναι το «βασικό σενάριο» αντοχής της οικονομίας; Μέχρι πότε επαρκούν τα «πολεμοφόδια»;

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί, διότι, πρώτον, δεν ξέρουμε πώς θα πηγαίνουν οι πληρωμές και, δεύτερον, δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη. Προς το παρόν, για το επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Άρα, είμαστε εντός προβλέψεων και πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται πανικός.

Επεξεργάζεστε ένα πακέτο «επανεκκίνησης» της οικονομίας, όταν τελειώσει αυτή η έκτακτη κατάσταση; Με τι χαρακτηριστικά;

Επεξεργαζόμαστε και έχουμε ήδη ανακοινώσει μερικά από τα χαρακτηριστικά του πακέτου, το οποίο θα προκαλέσει «σοκ ρευστότητας» στην αγορά, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Πώς βάζεις μπροστά τη μηχανή με τη μίζα και προχωράει το αυτοκίνητο; Έτσι θα γίνει και με την ελληνική οικονομία. Θα γυρίσουμε το κλειδί και θα πάρει μπρος. Είμαστε έτοιμοι. Το σχεδιάζουμε. Θα πάνε όλα καλά.

Διαπιστώνονται περιπτώσεις αισχροκέρδειας στους ελέγχους που γίνονται; Και πρόκειται για εκτεταμένο φαινόμενο ή για μεμονωμένες περιπτώσεις;

Όχι. Τώρα πια, μετά από πάνω από 500 ελέγχους την εβδομάδα, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι μεμονωμένα και όχι ο κανόνας. Και αυτό είναι άλλο ένα δείγμα καλής και υπεύθυνης συμπεριφοράς της κοινωνίας μας μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση.

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες σε μεγαλύτερη κλίμακα και να αναμεταδίδονται;

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και να αφήσουμε τους ιερείς να προσεύχονται για εμάς. Πιστεύουμε στη δύναμη της προσευχής και χρειαζόμαστε την προσευχή τους. Φυσικά ο κόσμος δεν μπορεί να πάει για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά οι ιερείς πρέπει να μπορέσουν να κάνουν τις λειτουργίες τους και να κάνουν αυτό που όλοι μας μέσα μας χρειαζόμαστε. Να μας δώσουν δύναμη, τη δύναμη του Χριστού.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa