Οικονομία

Άδωνις Γεωργιάδης: Το 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό – Τα έργα ξεκινούν

«Το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκινάει, η εταιρεία έχει βρει τα σχετικά χρήματα για να μπορεί να κάνει το έργο απρόσκοπτα» δήλωσε σήμερα o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».

Ο υπουργός τόνισε ότι ότι «η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας» σημείωσε για το έργο: «πάμε το 2023 να έχουμε Μετρό που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και όχι μουσαμάδες που θα τους διαφημίζουμε για Μετρό».

Ακόμα ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και η γενική γραμματεία ΣΔΙΤ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών για να προκηρυχθεί άμεσα η παράκαμψη του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης, του γνωστού flyover, για το οποίο σχολίασε ότι είναι «μια υπόσχεση του πρωθυπουργού που δόθηκε και εδώ στη ΔΕΘ και πριν την επόμενη ΔΕΘ μπήκε σε διαδικασία υλοποίησης δημοπράτησης». «Οι μελέτες προχωράνε και εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης που έχουμε το ΣΔΙΤ στα χέρια μας, σας λέμε ότι θα το υπογράψουμε άμεσα για να προχωρήσει» είπε.

Σε σχέση με τις αναφορές του πρωθυπουργού κατά τη ΔΕΘ στην απόφαση της Pfizer να ιδρύσει το μεγάλο κέντρο ερευνών υψηλής τεχνολογίας, χαρακτήρισε την εταιρεία «πραγματικό γίγαντα στον πλανήτη», σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος έχει καταγωγή από τη Θεσαλονίκη και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το έργο. Έτσι, η εταιρεία, όπως επισήμανε, προχωρά στις πρώτες προσλήψεις και χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η κοινή υπουργική απόφαση για το επενδυτικό αυτό σχέδιο.

«Μια πραγματική επανάσταση»

O υπουργός υπογράμμισε ότι η παραπάνω εξέλιξη κινείται στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Cisco και τις εξελίξεις στο Thess Intec, τόνισε ότι χτίζεται στη Θεσσαλονίκη μια πραγματική επανάσταση για να πάρει η πόλη μπρος στον τομέα της υψηλής τεχνολογία και πρόσθεσε: «η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή. Χρειαζόντουσαν άνθρωποι με όραμα για να βάλουν το έργο μπρος και τώρα κουμπώνει το ένα με το άλλο».

Αναφέρθηκε ακόμα στα έργα ανάπλασης της ΔΕΘ σημείωσε: «πάμε πολύ γρήγορα σε αυτό το έργο. Έχω εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ, βρήκαμε τη χρηματοδότηση, εμπλέξαμε και την Παρευξείνια τράπεζα και ελληνικές τράπεζες και το υπουργείο ανάπτυξης». Επιπλέον, σχολίασε ότι προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για το έργο ΣΔΙΤ στη δυτική Κεντρική Μακεδονία, ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ενώ στη λήξη της κανονικής περιόδου των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, όπως είπε, υπήρξε σχεδόν μηδενική απορρόφηση κονδυλίων στο κομμάτι των απορριμμάτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε, ακόμη ότι ξεκινά το έργο ΣΔΙΤ για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού του οδικού δικτύου, σημείωσε ότι επιταχύνονται τα έργα στο λιμάνι και επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και η Θεσσαλονίκη ακόμη μεγαλύτερο γιατί η γεωγραφία τής το επιτρέπει» τόνισε.

Σημαντικό νέο για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

Σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».

«Χθες βράδυ είχαμε σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη χώρα μας και την έφτασε δύο μόνο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα και την οριστική έξοδο από τις αγορές. Αυτό πριν λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Όταν πρωτοεξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη οι προβλέψεις για το πότε θα φτάναμε στη βαθμίδα που είμαστε από χθες ήταν περισσότερο από 18 μήνες και αυτό που προβλεπόταν να γίνει σε 18 μήνες έγινε σε 6, όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά γιατί το λένε οι λύκοι των αγορών οι οποίοι επιβραβεύουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Η Κομισιόν δημοσίως είπε ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2020 προς τα πάνω και ότι οι προηγούμενες προβλέψεις θεωρήθηκαν τελικά συντηρητικές. Όλα αυτά είναι καλά νέα αλλά για να γίνουν πραγματικότητα και να τα απολαύσει ο ελληνικός λαός χρειάζεται από όλους σκληρή δουλειά» πρόσθεσε.

«Ο κ. Τιμερμανς που ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά των Σοσιαλιστών που υποστηρίχθηκε τότε και από τον κ. Τσίπρα χθες έκανε δήλωση στο Νταβός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο πράσινος πρωθυπουργός της ΕΕ, δηλαδή ο πιο μεταρρυθμιστής σε όλη την Ευρώπη για τον μεγάλο πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής. Χθες ο κ. Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε σε σχετικές του δηλώσεις ότι πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε ειδική δήλωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός χτίζει μια νέα Ελλάδα. Όλα αυτά τα θετικά που θα γίνουν θα τα κάνουμε όλοι μαζί, θα τα απολαύσουμε όλοι μαζί και θα είμαστε υπερήφανοι γιατί έγιναν επί των ημερών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γενικότερα, ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν για το 2020 πολύ μεγάλες προοπτικές μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, την εξαγγελία της μείωσης από το καλοκαίρι των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ψήφιση νόμου και την έκδοση της υπουργικής απόφασης για να λειτουργήσει ο νόμος που επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της προόδου ενός έργου ενταγμένου στον αναπτυξιακό νόμο.

Παράλληλα σχολίασε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοίμασε νομοθεσία για την ταχύτερη αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ αναφέρθηκε και στη μεταλιγνιτική περίοδο λέγοντας ότι μέχρι το 2023 θα έχουν κλείσει όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια πλην ενός και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με παράλλες δυνατότητες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το επόμενο ΕΣΠΑ στην πράσινη ανάπτυξη.

«Ξεκινάμε τον σχεδιασμό ειδικού master plan για τη Δυτική Μακεδονία που θα πληγεί περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση, αλλα με το master plan και χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους, για να γίνει η περιφέρεια μια σύγχρονη οικονομία. Έτσι θα γίνει η Δυτική Μακεδονία η περιοχή με τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι άνω των 4,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια μόνο και μόνο για να εφαρμόσουμε εκεί την απολιγνιτοποίηση όπως και στη Μεγαλόπολη» πρόσθεσε.

«Η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρώπη»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον «ώστε να γίνει η Ελλάδα η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρώπη», εντός του 2020 θα δοθεί ώθηση στον κλάδο της οικοδομής, τα μηνύματα για τον τουρισμό εντός του έτους είναι πολύ θετικά και υπάρχει η μικρότερη στην ιστορία μας επιβάρυνση σε επίπεδο επιτοκίων δανεισμού που είχαμε ποτέ.

Με αφορμή, τέλος, τον σεισμό στην Τουρκία ευχήθηκε κουράγιο στο γειτονικό λαό που περνά αυτή την περιπέτεια ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι «τίποτε από όλα αυτά που ανησυχούν δεν πρόκειται να συμβεί» καθώς όπως είπε, η εξωτερική πολιτική είναι ισχυρή, όπως επίσης και οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας. «Η Ελλάδα το 2020 σε ηρεμία, ειρήνη και ασφάλεια θα πορευτεί γι αυτό πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, στις μεταρρυθμίσεις, στη μάχη για να σταματήσουν να φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, στην ανάγκη επιστροφής παιδιών που έφυγαν για να γυρίσουν στην πατρίδα τους» τόνισε.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa