Πολιτική

Άκης Σκέρτσος: «Η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί στο τρίτο κύμα και στόχος μας είναι να μη βρεθεί»

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος,σε πρόσφατες δηλώσεις αναφέρθηκε στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «προφανώς είναι μια δύσκολη κατάσταση, όλοι μας έχουμε κουραστεί, αλλά αυτή η κούραση αποδίδει στην περίπτωση της Ελλάδας(…) πρέπει η απόδοση της κούρασής μας να μας δώσει κουράγιο, πίστη και λίγη ακόμα υπομονή για να συνεχίσουμε».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η 23η χώρα στην Ε.Ε. στη λίστα με τις απώλειες και λόγω της στρατηγικής που εφαρμόζει, χάρις στο σταμάτα-ξεκίνα, έχει καταφέρει να σώσει χιλιάδες ζωές» υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή πως  «Η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί στο τρίτο κύμα και στόχος μας είναι να μη βρεθεί». Ακόμα σημείωσε πως «έχουμε ζήσει ένα σφοδρό, ένα πολύ δυσάρεστο δεύτερο κύμα αλλά διδαχθήκαμε, πήραμε τα μαθήματα εκείνης της περιόδου και αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε σε αυτή την φάση, και ειδικά στην Αττική, προληπτικά μέτρα».

«Γιατί τα νούμερα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα αν τα συγκρίναμε με αυτά του φθινοπώρου, αλλά επειδή βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που είναι ανησυχητικοί, πρέπει να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού αυτήν τη στιγμή στην Αττική. Αν είχαμε μία διασπορά που είναι ανεξέλεγκτη, θα είχαμε σοβαρά προβλήματα και στα νοσοκομεία και στην οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «είμαστε μέσα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και «χθες πραγματοποιήθηκαν 18.000 εμβολιασμοί, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένα 120.000 ραντεβού». «Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 270.000 εμβολιασμοί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί τον στόχο των 200.000 εμβολιασμών που είχαμε βάλει για τον Ιανουάριο», σημείωσε.

Για τα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «Επιλέξαμε, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, να δημιουργήσουμε μικρότερα εμβολιαστικά κέντρα. Κάποια στιγμή θα έχουμε και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, είναι σχεδιασμένο να δημιουργηθούν τεσσερα από αυτά, που θα μπορούν να εμβολιάζουν καθημερινά έως και 20.000 ανθρώπους. Αυτό θα συμβεί όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια στα χέρια μας».

Όσον αφορά τα εμβόλια τόνισε: «Εξαρχής υπήρχε μία αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό παραλαβής των εμβολίων. Αυτό το γνωρίζαμε από τον Δεκέμβριο. Γι’ αυτό επιλέξαμε συνειδητά να μην κάνουμε επιθετική ανάπτυξη του εμβολιαστικού σχεδίου, δηλαδή να έχουμε πάντα ως απόθεμα τη δεύτερη δόση. Στην αρχή, κατηγορηθήκαμε, από την αντιπολίτευση και από όσους είχαν την αγωνία να δουν πιο γρήγορους ρυθμούς στον εμβολιασμό. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε μεγαλύτερες ποσότητες και να εμβολιάσουμε περισσότερο κόσμο».

Τέλος ο κ. Σκέρτσος κατέληξε λέγοντας πως «Η στρατηγική, με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, είναι η εξής: Το πρώτο τείχος ανοσίας χτίζεται ως προς τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Άρα, αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. (Μέχρι τον Ιούνιο) σίγουρα θα έχουμε προλάβει και θα έχουμε εμβολιάσει και ένα κομμάτι των ανθρώπων που έχουν ασθένειες υψηλού κινδύνου. Όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για τον εμβολιασμό, πχ των ανθρώπων της εκπαίδευσης, στον χώρο του τουρισμού ώστε να έχουμε και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σαν χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER