Κοινωνία Υγεία

Άλλαξε την διάθεσή σου μέσα σε λίγα λεπτά!

Η αρνητικότητα και τα άσχημα συναισθήματα έχουν δυστυχώς κατακλύσει την ψυχολογία των περισσότερων ανθρώπων.

Φυσικά, η καραντίνα καθώς και ο διαφορετικός τρόπος ζωής μας εξαιτίας της πανδημίας, έχει ευνοήσει σε αυτό.

Σε μια νέα μελέτη σχετικά με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, με επικεφαλής τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος ενός ατόμου αξιολογεί φευγαλέα αρνητικά ερεθίσματα, όπως ένα μικρό ατύχημα με τον καφέ, μπορεί να επηρεάσει τη μακροχρόνια ψυχολογική τους ευημερία.

«Όσο περισσότερο σκέφτεται κανείς κάτι αρνητικό, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι φευγαλέο, τόσο περισσότερο μειώνεται η διάθεσή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η Nikki Puccetti, υποψήφια στο τμήμα Ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience.

«Βασικά, διαπιστώσαμε ότι η επιμονή του εγκεφάλου ενός ατόμου στην διατήρηση ενός αρνητικού ερεθίσματος θα προκαλέσει πιο αρνητικές και λιγότερο θετικές καθημερινές συναισθηματικές εμπειρίες. Αυτό με την σειρά του θα λειτουργήσει ως προγνωστικός παράγοντας αναφορικά με το πόσο καλά πιστεύουν ότι πάνε στην ζωή τους» εξηγεί.

Είναι ζήτημα… διαρροής
«Η πλειοψηφία των ερευνητικών δεδομένων εξετάζει πόσο έντονα αντιδρά ο εγκέφαλος σε αρνητικά ερεθίσματα, όχι πόσο καιρό εστιάζει ο εγκέφαλος σε αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Aaron Heller, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας.

«Κοιτάξαμε και στις δύο περιπτώσεις τη διαρροή, πώς δηλαδή ο συναισθηματικός χρωματισμός ενός γεγονότος ξεχειλίζει σε άλλα πράγματα που συμβαίνουν. Η κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών αυτού είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση των διαφορών στη λειτουργία του εγκεφάλου, τα καθημερινά συναισθήματα και την ευημερία», προσθέτει.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν πώς οι διαφορετικές αντιδράσεις του εγκεφάλου στις συναισθηματικές εικόνες σχετίζονται με στιγμιαίες συναισθηματικές εμπειρίες στην καθημερινή ζωή και ακόμη και με την ψυχολογική ευεξία με την πάροδο του χρόνου.

Υποθέτουν ότι η αμυγδαλή, η εγκεφαλική περιοχή σε σχήμα αμυγδάλου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου που αξιολογεί τα ερεθίσματα και υποστηρίζει το συναίσθημα και τη μνήμη, παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa