Περιφέρειες - Δήμοι Πολιτική

Άμεση απάντηση της Περιφέρειας Αττικής σε Δούρου: Δέσμευσή μας η ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε δελτίο Τύπου και δίνει απάντηση στα λεγόμενα της πρώην Περιφερχου Αττικής Ρένας Δούρου η οποία ανέφερε ότι υπάρχει η περίπτωση για τη βίαιη διακοπή του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής και υπεύθυνης του Τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Κας Δούρου, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και τους φόβους που εξέφρασε για δήθεν «βίαιη διακοπή του έργου», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, ποιος είναι ο λόγος που φοβάται η κα Δούρου ότι το έργο θα διακοπεί; Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει επανειλημμένα δεσμευθεί απέναντι στην κυβέρνηση, τους Δήμους της περιοχής και τους πολίτες της Αττικής, ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας.

Δεύτερον, έχουμε δεσμευθεί ότι η Α’ Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις δεσμεύσεις του αναδόχου ως το τέλος του 2020, ενώ θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση του, παρά τις σημαντικές ελλείψεις που μας άφησε η δική της Διοίκηση τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων , για το σύνολο της παρέμβασης σε όλο τον φαληρικό όρμο και όχι μόνον σημειακά.

Τρίτον, προφανώς γνωρίζει η πρώην Περιφερειάρχης κι ίσως αυτό να την υποχρεώνει να εκφράζει ανησυχία, το γεγονός ότι η ίδια ξεκίνησε ένα έργο για το οποίο απαιτούνταν και χρήματα τα οποία δεν ήταν ποτέ εξασφαλισμένα, αλλά και δεν είχε ετοιμάσει κανένα σχέδιο για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να αφορά την μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμη “έργο φάντασμα”, το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους.

Η ίδια μίλησε χθες υποκριτικά για παραδείγματα έργων που αφέθηκαν στην τύχη τους στο παρελθόν κι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, αλλά και η ίδια με την ίδια λογική κινήθηκε. Οι ανησυχίες που εκφράζει με μεγάλη καθυστέρηση, δεν την απαλλάσσουν από τις μεγάλες ευθύνες που έχει για τον ελλιπή σχεδιασμό του έργου.

Τέταρτον, η κα Δούρου εκφράζει σήμερα υποκριτικά ανησυχίες, γιατί προφανώς γνωρίζει ότι η σημερινή Διοίκηση θα χρειαστεί να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο που προκαλεί ο δικός της ελλιπής σχεδιασμός.

Γνωρίζει ότι για να ξεκινήσει η Β’ Φάση του έργου θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα (175 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός) από αυτά που είχε η ίδια δεσμεύσει (110 εκατομμύρια ευρώ) .

Γνωρίζει καλά ότι τα χρήματα που είχε δεσμεύσει αρκούσαν για να γίνει μόνον μέρος της Β’ Φάσης, αφού δεν περιλαμβάνονταν οι πόροι για τις εργασίες πρασίνου και τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου στο χώρο του πάρκου, αξίας της τάξης των 35.000.000 ευρώ, αλλά ούτε και οι τροποποιήσεις που υπαγορεύονται από την αναγκαία επικαιροποίηση της μελέτης, κυρίως λόγω αλλαγής νόμων και κανονισμών που μεσολάβησαν από την έγκρισή της το 2013, αξίας άλλων 30.000.000 ευρώ περίπου.

Για το έργο επίσης δεν είχε εκδοθεί η απαραίτητη για τις εργασίες οικοδομική άδεια καθόσον οι μελέτες έπρεπε να είναι σε επίπεδο μελετών εφαρμογής για την έκδοσή της.

Καλές είναι οι δήθεν ανησυχίες της για το οικολογικό πάρκο, αλλά θα ήταν καλύτερο να είχε φροντίσει να έχει κάνει καλύτερες μελέτες και ρεαλιστικότερους προϋπολογισμούς. Γιατί με ανησυχίες, έργα δεν γίνονται.

Τέλος, για να απαντήσουμε στις ανησυχίες της πρώην Περιφερειάρχου, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στον πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας, περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.
Για όλα αυτά τα δεδομένα που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστά, ενημερώσαμε αναλυτικά την Κυβέρνηση και τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και οι υπηρεσίες μας παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη του έργου και θα ενημερώνουμε διαρκώς τους πολίτες για την πορεία υλοποίησης του, καθώς και για τα εμπόδια που θα μας δημιουργούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος. Διερευνούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.
Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσουμε κάθε όψιμο «ανησυχούντα», που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί κομματικά ένα έργο που αφορά όλη την Αττική.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa