Πολιτική

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν όπως επιθυμούν (ΈΓΓΡΑΦΟ)

Ο Άρειος Πάγος πριν από λίγο αποφάνθηκε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» μπορούν να καταθέσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν.

Συγκεκριμένα αυτή είναι η απάντηση του εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η Επιτροπή, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του ο κ. Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ.  Μπρακουμάτσος τονίζει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001,

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν τη Δευτέρα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa