Πολιτική

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν όπως επιθυμούν (ΈΓΓΡΑΦΟ)

Ο Άρειος Πάγος πριν από λίγο αποφάνθηκε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» μπορούν να καταθέσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν.

Συγκεκριμένα αυτή είναι η απάντηση του εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η Επιτροπή, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του ο κ. Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ.  Μπρακουμάτσος τονίζει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001,

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν τη Δευτέρα.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa