Άρθρα

Άρθρο-παρέμβαση Νίκου Ελευθερόγλου: Κάντε κάτι για τη ρευστότητα

Η κυβέρνηση λειτουργεί πλέον με το βλέμμα στραμμένο στο ημερολόγιό της. Παρά το ότι τα προγνωστικά μοντέλα έπεσαν έξω στο θέμα των κρουσμάτων, γνωρίζει ότι είναι θέμα χρόνου, και μάλιστα όχι μακρινού αλλά άμεσου (3-4 εβδομάδες), να υπάρξει αλλαγή σκηνικού. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας πολώνει το κλίμα.

Στην κυβέρνηση, αυτά που τους αγχώνουν περισσότερο από καθετί άλλο είναι δύο:

Το πρώτο και βασικό, να μην υπάρξει καθυστέρηση στους εμβολιασμούς. Θεωρούν ότι αυτό είναι πλέον το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει όλους τους σχεδιασμούς. Εάν μέσα στον Απρίλιο υλοποιηθεί το πρόγραμμα που προβλέπει περίπου δύο εκατομμύρια ακόμη εμβολιασμούς, το στοίχημα της ανοσίας θα μπορέσει να «κτιστεί» και το Πάσχα πράγματι να είναι διαφορετικό.

Εάν προκύψουν αναποδιές, τότε τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα ανατρέψουν τα σχέδια που ήδη ετοιμάζονται στο Μαξίμου σε συνεργασία με τα υπουργεία.

Το δεύτερο και βασικότερο στοίχημα της κυβέρνησης ακούει στον «κωδικό: μεσαία τάξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι κέρδισε τις εκλογές γιατί έπεισε το «κόμμα της μεσαίας τάξης», τους «νοικοκυραίους», ότι εκείνος θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στήριξής τους με λιγότερους φόρους, λιγότερες πορείες, με πλαίσιο και κανόνες χρηματοοικονομικής στήριξής τους.

Η πανδημία ανέτρεψε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το τέλος της, όμως, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Για αυτό και η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι να του παραδώσουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης) συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο και για τη στήριξης της μεσαίας τάξης.

Εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμός και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δοκιμάστηκαν (και δοκιμάζονται) από τις οικονομικές επιπτώσεις περισσότερο από τον καθέναν, θα αποτελέσουν τη μεγάλη πρόκληση και θα κρίνουν την πολιτική τύχη της κυβέρνησης. Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να… σπεκουλάρει αρκετά στην υπόθεση «λουκέτα-ανεργία» την επόμενη ημέρα.

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν πολλά. Για αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να… τρέξει και να πείσει ότι έχει σχέδιο στο συρτάρι της. Η οικονομία και η αγορά, όπως καλύτερα γνωρίζουν από εμάς οι αρμόδιοι, είναι κυρίως ψυχολογία. Και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή απαιτούνται ενέσεις ψυχολογίας αλλά και ρευστότητας. Διότι για να πάρει μπροστά το αυτοκίνητο, χρειάζεται «βενζίνη». Και για την αγορά η «βενζίνη» είναι το ρευστό.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa