Άρθρα

Άρθρο-παρέμβαση του «Π»: Μόνο με τόλμη απασφαλίζονται οι βόμβες!

Μόνο με κοινές παραδοχές, που προκύπτουν από τα διασταυρωμένα στοιχεία και μόνο με ειλικρίνεια και πνεύμα συνεννόησης και συναποδοχής, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας. Όσο κι αν φαινομενικά φαντάζει ως υπερβολικό, εντούτοις με «ψυχρή» εκτίμηση οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η διακίνηση και η διόγκωση του προβλήματος υπονομεύουν ήδη και στο εγγύς μέλλον θα κλονίσουν την εθνική ασφάλεια, αν τώρα δεν «σφίξουν τα λουριά»!

Ας πάμε στις παραδοχές.

Η πρώτη είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι προσφυγικό. Είναι με-τα-να-στευ-τι-κό. Πρόσφυγας λογίζεται εκείνος που εγκαταλείπει την χώρα του γιατί βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Τέτοιοι, που κυρίως διαβιούν στις δομές των νησιών του Αιγαίου, είναι οι Σύριοι, που αριθμούν μόλις το 7% των αλλοδαπών που φιλοξενούνται σ’ αυτές τις δομές. Όλοι οι άλλοι, το 93%, προέρχονται από το Αφγανιστάν (65%), από χώρες της Αφρικής (15%) και από το Μαρόκο και την Τυνησία 10% επιπροσθέτως. Δηλαδή, πρόκειται στη συντριπτική πλειοψηφία για (λαθρο)μετανάστες, που επιζητούν μια καλύτερη ζωή σε χώρες της Ευρώπης.

Παραδοχή δεύτερη: Σχεδόν όλοι οι (λαθρο)μετανάστες είναι μεν καταγεγραμμένοι, όχι όμως, στην αντιμετώπισή τους από το ελληνικό κράτος, ευκρινώς διαχωρισμένοι.

Παραδοχή τρίτη: Το κράτος μας, δυστυχώς, εποπτεύει πλημμελώς την όλη απαράδεκτη κατάσταση, ιδίως στα νησιά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κατά καιρούς «εκρηκτικά» φαινόμενα αναστάτωσης στις δομές φιλοξενίας.

Παραδοχή τέταρτη: Με τον γνωστό ετσιθελισμό του ο Ερντογάν ανοιγοκλείνει τον «κάνουλα της εκροής» λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά.

Παραδοχή πέμπτη: Ο διαχειριστικός βραχίονας της πολυσύνθετης υπόθεσης έχει αφεθεί στη «δικαιοδοσία» δεκάδων ΜΚΟ. Ακριβώς, δρουν 172 ΜΚΟ στη χώρα μας. Πάμπολλες έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για τον περίεργο ρόλο τους. Το κρίσιμο είναι ότι διαχειρίζονται τεράστια επιχορηγούμενα ποσά για τους δύστυχους λαθρομετανάστες, χωρίς να πιάνουν τόπο. Ή μάλλον «φουσκώνουν» τσέπες επιτήδειων εκμεταλλευτών του ανθρώπινου πόνου, χωρίς να δίνουν λογαριασμό, κατ’ ουσία, πουθενά. Κι όταν δεν ορρωδούν προ ουδενός, μην τρέφουμε την αυταπάτη ότι συγκρατούνται και δεν οργανώνουν προβοκάτσιες ή δεν υποθάλπουν προβοκάτορες, πράκτορες και τζιχαντιστές στη χώρα μας.

Στην πρόσφατη «εκκαθάριση» των Εξαρχείων συνελήφθησαν αλλοδαποί που έχουν «διαπρέψει» ως μπαχαλάκηδες στη Γαλλία κι άλλοι που έλκουν την καταγωγή τους από το Αφγανιστάν και ελέγχονται ως τζιχαντιστές, Η ΚΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ., που με ιδιαίτερη φειδώ για ευνόητους λόγους αναφέρθηκαν στην «εκκαθάριση» των Εξαρχείων, έχουν στοιχεία που «επικυρώνουν» τα ανωτέρω. Κάπως βρέθηκαν αυτά τα «ζιζάνια» στα Εξάρχεια. Δεν επέλεξαν… τυχαία την εν λόγω περιοχή. Και το ερώτημα είναι κρίσιμο: Ποια ΜΚΟ τους «συνόδευσε» στο άβατο της Αθήνας;

Έχει κάθε λόγο, λοιπόν, η κυβέρνηση να ξετυλίξει το κουβάρι, αρχίζοντας από την πάταξη της ασυδοσίας και της ανάλγητης συμπεριφοράς πολλών ΜΚΟ που ενθυλακώνουν επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα υποθάλπουν παράνομους μετανάστες με προφίλ τζιχαντιστών.

Δεν είναι, βέβαια, όλες οι ΜΚΟ ύποπτες. Ωστόσο, είναι αρκετές οι «αμαρτωλές» που προκαλούν εθνική ζημιά και είναι αδιανόητη κάθε συνέχιση της ύποπτης δράσης τους.

Είναι χρέος της Ελληνικής Πολιτείας να μας απαλλάξει από τα φίδια που έχουμε στον κόρφο μας. Κινείται, δε, στη σωστή κατεύθυνση η βούλησή της να δημιουργήσει ένα νέο μητρώο ΜΚΟ, να ξέρουμε τα ιδρυτικά μέλη τους, τα οικονομικά τους στοιχεία, τις επιχορηγήσεις που έχουν λάβει, τη νομιμότητα ή μη των δράσεών τους και ποιες είναι αυτές οι δράσεις. Αρκετές από τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, είναι εικονικές.

Η εν λόγω τακτοποίηση αποτελεί μία, εκ των ουκ άνευ, άμεση αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα που ήδη κυκλοφορούν στο εσωτερικό της χώρας 75.000 μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου δεν έχουν εξετασθεί. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες θα επισπευσθούν εντυπωσιακά. Να το δούμε. Και να δούμε, με την ευκαιρία, και αλλαγές όλων των προσώπων που μετέχουν στις επιτροπές χορήγησης ασύλου. Τα, δε, νέα μέλη να εμφορούνται από την αντίληψη ότι εκπροσωπούν το κράτος και όχι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η τακτοποίηση των του οίκου μας προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη, γιατί πολλές δύσκολες και περίπλοκες εξελίξεις είναι μπροστά μας.

Μία απ’ αυτές, ή πιο κρίσιμη, είναι να ευοδωθεί ή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποβλέπει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παράνομων μεταναστών, για να μην αποτελεί το πρόβλημα μόνο εθνική αρμοδιότητα. Χρειάζεται ταυτόχρονα να πιεσθούν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, με «μπαμπούλα» την αλλαγή πολιτικής για θέματα θεωρήσεων Σένγκεν, προκειμένου να δέχονται στα εδάφη τους το ποσοστό των παράνομων προσφύγων και μεταναστών, που τους αναλογεί.

Από την έκβαση των δύο κρίσιμων πρωτοβουλιών, αφενός του ελέγχου στο εσωτερικό των αναταράξεων που προκαλούνται από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και αφετέρου της προσπάθειας του Μητσοτάκη να καταστήσει ευρωπαϊκή, στην πράξη, την ευθύνη της ανάσχεσης των μεταναστευτικών ρευμάτων, θα κριθούν πολλά στο εγγύς μέλλον. Όλα δε απολήγουν –μην κρυβόμαστε– στην επιδίωξη της Τουρκίας να μας οδηγήσει στο τραπέζι της μεγάλης διαπραγμάτευσης. Ήτοι για την ΑΟΖ της Κύπρου, που θα φέρει την κουβέντα και στην οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, στην Κρήτη και στο Καστελόριζο.

Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο οφείλουμε τη διασφάλιση της θωράκισης των νώτων μας και προσβλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία του Νότου για να απομειώσουμε την ισχύ ενός από τους μοχλούς πίεσης που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν.

Το δέον γενέσθαι από την πλευρά μας θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε κι αυτή την πρόσκληση χωρίς ανεπανόρθωτα τραύματα…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa