Slider Παρασκηνιακά

Άρθρο-παρέμβαση του «Π»: Οι 3 «άσοι» στo μανίκι της κυβέρνησης!

Το θεόρατο παγκόσμιο κάδρο τρομάζει. Όπου κι αν επικεντρώσουμε τη ματιά μας, μαυρίζει η ψυχή από την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια.

Μειώνονται οι κινεζικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας καλά κρατεί και η αναλυτάδες κάνουν λόγο για μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Ούτε παίρνεις τοις μετρητοίς ούτε απαξιώνεις, πολύ περισσότερο, τις προβλέψεις τους. Είναι ιδιαίτερα περίπλοκο το παγκόσμιο παζλ και κάθε διάθεση υποτίμησης των τεκταινομένων παραπέμπει σε υστερία…

Στο παγκόσμιο οικονομικό παραλήρημα συμμετέχει σχεδόν η ολότητα του G20. Η οικονομία της Γερμανίας «τρέμει» πιο πολύ και από το σύγκορμο τρέμουλο της Μέρκελ. Στο Λονδίνο, ο πυρετός του Βrexit επηρεάζει ολόκληρη την υφήλιο. Μόνο στη Βρετανία κατασκευάζεται το 70% των φαρμάκων παγκοσμίως και αντιλαμβάνεται κανείς τις εκρήξεις τιμών από τις αρχές του 2020.

Οι εμπλοκές γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα ολοένα ενισχύουν τις πιθανότητες εκτεταμένου «ατυχήματος», με τη Ρωσία να καραδοκεί και να επιδιώκει αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα επιρροής. «Κερασάκι» σε όλα τούτα, ακόμα ένα φλερτ της Αργεντινής με τη χρεοκοπία.

Ερχόμενοι στα δικά μας, υπογραμμίζουμε τη σθεναρή βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δημιουργήσει στέρεες –επιτέλους- δημόσιες βάσεις, πάνω στις οποίες φιλοδοξεί να οικοδομήσει την ανάπτυξη μιας νέας εποχής. Σίγουρα εντυπωσιάζουν η αποφασιστικότητα και η διαφορετικότητα τούτης της κυβέρνησης, μόνο που η προγραμματική δεσμευτικότητα της βούλησής της προσκρούει στην αδυσώπητη διεθνή πολιτικοοικονομική πραγματικότητα, όπως την περιγράψαμε ακροθιγώς ανωτέρω.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που εν πολλοίς θα μας «πει» αν η εμπροσθοβαρής πολιτική της κυβέρνησης είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην ολότητά της. Οι δανειστές μας είναι άκρως επιφυλακτικοί. Ένα τέτοιο αισιόδοξο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβαδίσει με τα απαιτητικά ζητούμενά τους.

Για να ωριμάσει η κουβέντα περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να περάσει πολλές εξετάσεις αξιοπιστίας σε σχέση με τις προθέσεις και ιδίως τις πραγματικές δυνατότητές της.

Έχει να ανέβει η κυβέρνηση έναν απαιτητικό μεταρρυθμιστικό «γολγοθά», μέχρις ότου πείσει ότι τα γρανάζια της δημόσιας μηχανής δύναται τάχιστα να αντεπεξέλθουν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Τα δεδομένα δεν ευνοούν τέτοια αισιοδοξία, αλλά ας μην υποτιμάμε τη σαφή βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστικές διαδικασίες-εξπρές.

Φρονούμε, πάντως, ότι δεν είναι αρκετό το στοίχημα προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα να αντισταθμίσει όποιες δυσμενείς παρενέργειες προκύψουν από το «παγερό» διεθνές οικονομικό κλίμα. Χρειάζεται, δηλαδή, εντονότερες επικουρικές βοήθειες, και μπορεί να τις πάρει από «έτοιμους» κλάδους, που δύνανται να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία πολύ περισσότερα από όσα παρέχουν μέχρι τώρα.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στον τουρισμό και στη ναυτιλία, και προς επίρρωση της άποψής μας δανειζόμαστε επίκαιρους οικονομικούς δείκτες. Το 2018 ήταν χρονιά ρεκόρ για το ύψος του τουριστικού συναλλάγματος, το οποίο ανήλθε στα 16,1 δισ. ευρώ, έναντι 14,6 δισ. το 2017. Επίσης, το 2018 ναι μεν δεν σημειώθηκε ρεκόρ στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα, ωστόσο, λόγω της καλής πορείας της ναυλαγοράς, η ελληνική ναυτιλία προσέφερε κάτι περισσότερο σε συνάλλαγμα από ό,τι ο τουρισμός. Συγκεκριμένα, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2018 ανήλθε σε 16,6 δισ. ευρώ, έναντι 14,5 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Είναι πρόδηλο, λοιπόν, ότι οι τουριστικές εισπράξεις και τα έσοδα από τις θαλάσσιες μεταφορές -δύο κλάδοι στους οποίους η Ελλάδα πρωταγωνιστεί παγκοσμίως- αποτελούν πηγές ζωής για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Έχει, δε, τη δική του ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει πως οι δύο αυτοί παράγοντες ήταν καθοριστικοί, προκειμένου να ανέλθει κατά 1,3 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών – μια άνοδος που συνέβαλε το 2018 στον περιορισμό του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα επίπεδα των 5,3 δισ. ευρώ.

Στους δείκτες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη ναυτιλία απεικονίζεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας. Πρόκειται για δύο προνομιακά πεδία, που οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει στο έπακρο.

Έχει έρθει η ώρα όπου τα άφθονα συμπεράσματα πολλών ημερίδων και συνεδρίων χρειάζεται να ομαδοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν για να συντείνουν και να διευκολύνουν τη χάραξη μιας ενιαίας και άμεσα εφαρμοζόμενης πολιτικής στους δύο προαναφερόμενους κλάδους, οι οποίοι έχουν προσφέρει απτά δείγματα σπουδαίας συνεισφοράς στην εθνική μας οικονομία.

Τα δύο αυτά πεδία, συνεπικουρούμενα από την εκμετάλλευση της πολιτιστικής πολυμορφίας της χώρας μας, εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο. Είναι, δε, βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τον «μαγνήτη» για τα διάσπαρτα σε όλη την υφήλιο δυνατά μυαλά του τόπου, ώστε να πάρουν την απόφαση της μεγάλης επιστροφής.

Για να βρει η Ελλάδα τον δρόμο της οφείλει να επενδύσει αρκούντως σοβαρά στις προσοδοφόρες «αγελάδες» της και να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Ο τουρισμός, η ναυτιλία και η επιστροφή των «κοφτερών» μυαλών συνιστούν το «εκ των ων ουκ άνευ» προαπαιτούμενο για να ξεφύγουμε, άπαξ διά παντός, από τον φαύλο κύκλο της εθνικής ανασφάλειας…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa