Παρασκηνιακά

Άρθρο-παρέμβαση του «Π»: Στα 200 χρόνια να έχουμε επιτέλους κράτος!

Το ευέλικτο Δημόσιο, τα νομοθετήματα της νέας κυβέρνησης υπέρ της εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδίου της και ο ρόλος των τραπεζών είναι τρεις καθοριστικοί παράγοντες για το μέλλον του τόπου και συνακόλουθα για την τύχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο νέος πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το υπουργικό σχήμα που επέλεξε οφείλει να παραγάγει έργο πάνω σε συγκεκριμένες συντεταγμένες, οι οποίες είναι προσδιορισμένες και ήδη έχουν παραληφθεί από τους πολιτικούς και τεχνοκράτες υπουργούς.

Ανεξάρτητα από τις χαμηλές επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εμπεδωθεί στην εθνική συνείδηση η άποψη ότι, έστω και αγκομαχώντας, η Εθνική Οικονομία έχει απαγκιστρωθεί από το αποπνικτικό μνημονικό σπιράλ. Είναι, όπως και να το κάνουμε, πιο ψηλά ο πήχης των προσδοκιών από το σημείο που βρισκόμασταν πριν από 3-4 χρόνια.

Δικαίως λέγεται ότι η οικονομία πάει αντάμα με την ψυχολογία.

Σήμερα, λοιπόν, η ψυχολογία είναι βελτιωμένη. Συνετέλεσε σ’ αυτό τα μέγιστα ο τρόπος που ξεδίπλωσε τις προγραμματικές δεσμεύσεις και επιδιώξεις της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η συμφωνία της με τον λαό εδράζεται στον ρεαλισμό και τον επαγγελματισμό. Είναι, δηλαδή, καταδικασμένη να πετύχει κάνοντας τολμηρά βήματα, με αναπτυξιακό πρόσημο, χωρίς όμως να υπονομεύει την κοινωνική ανάγκη για ευαίσθητη συμπεριφορά απέναντι στα ασθενέστερα στρώματα.

Η συγκυρία προσφέρεται για να εφαρμοσθούν οι πολιτικές του εξορθολογισμού στη χώρα μας. Φαίνεται αυτό και από το ιστορικό χαμηλό του επιτοκίου (1,9%) που κέρδισε η κυβέρνηση με τα ελληνικά ομόλογα.

Με τον ερχομό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαμορφώθηκε πάραυτα κλίμα εμπιστοσύνης και η Ελλάδα πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει για την έκδοση του επταετούς ομολόγου. Ήτοι, προσέλκυσε ποιοτικούς επενδυτές, κράτησε το κόστος του δανεισμού κάτω από το 2% και άντλησε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Το πιο σπουδαίο του επιτυχούς εγχειρήματος είναι ότι οι αγοραστές ήταν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία που θα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους τα νέα ομόλογα.

Δηλαδή, έγινε κατορθωτή η απομόνωση των κερδοσκοπικών funds, που μπαινοβγαίνουν επιθετικά στις σχετικές αγοραπωλησίες ομολόγων ή τα «ξεφορτώνονται» κατά βούληση, όποτε κρίνουν σκόπιμο για τα συμφέροντά τους.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι η συγκυρία προσφέρεται για στοχευμένες και μελετημένες μεταρρυθμιστικές ρήξεις, τώρα που η κοινωνία έχει δώσει τη νωπή εντολή της για φυγή προς τα εμπρός.

Όλοι ομολογούμε ότι η γραφειοκρατία ,το περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο, τα Προεδρικά Διατάγματα, οι αντικρουόμενες υπουργικές αποφάσεις και οι δαιδαλώδεις κανονισμοί λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών έχουν διαμορφώσει ένα παγιωμένο πλέγμα οικονομικών και πολιτικών αλληλεξαρτήσεων. Πρωταγωνιστούν, δε, σ’ αυτήν τη νοσηρή πραγματικότητα κόμματα, κρατικοί λειτουργοί, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και φυσικά η οικονομική ελίτ.Κάπως έτσι, είναι ακινητοποιημένα ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της χώρας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζεται η λειτουργία της Δημοκρατίας και της ευνομίας, γιατί πολύ απλά η ανομία είναι θεσμοθετημένη από το ίδιο το κράτος!

Το δυστύχημα είναι ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν θέλησε να μετασχηματίσει τη Δημόσια Διοίκηση. Η ΝΔ, βέβαια, έκανε από καιρού έως καιρού κάποιες απόπειρες, αλλά εντέλει και τα δικά της στελέχη υπέκυπταν στον πειρασμό των προνομίων από τη στρεβλή λειτουργία του δημόσιου ταμείου και «προσχωρούσαν» στην κρατικοδίαιτη αντίληψη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι το βαρύθυμο κράτος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας! Γι αυτό και είναι εθνική ανάγκη να αναδιαρθρωθούν οι δομές του κράτους και να παταχθεί η γραφειοκρατία. Και τούτο θα συμβεί με τολμηρές αλλαγές «αιωνόβιων» διευθυντών και λοιπών καρεκλοκενταύρων, που εμφορούνται από μια αρρωστημένη νοοτροπία-πραγματική νάρκη στα θεμέλια του κράτους.

Τώρα είναι η ώρα. Τώρα που το πολιτικό «τέρας» του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη και το θηρίο είναι πληγωμένο. Τώρα κι όχι την ώρα που θα έχει επουλώσει τις πληγές του. Τώρα που θέλει χρόνο ν’ αναρρώσει, μέχρι να ξαναβγεί στο πεζοδρόμιο– κι εκεί όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι προνομιακό το πεδίο για τη ΝΔ.

Κοντολογίς: Το ομόλογο ως μπούσουλας αισιοδοξίας, η αναμόρφωση του Δημοσίου και οι υγιείς τράπεζες ως πυλώνας ανάπτυξης είναι τρεις παράγοντες, που θα υποβοηθήσουν το έργο της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι η ίδια θα συμπεριφερθεί με την τόλμη που έλειψε από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και τότε ναι, θα μπορούμε να λέμε, με την ευκαιρία κιόλας του εορτασμού των 200 χρόνων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, ότι επιτέλους αποκτήσαμε κράτος!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa