Κόσμος

Άρση βουλευτικής ασυλίας για Λεπέν για ποστ στο twitter

Για τη διακίνηση φωτογραφιών ενός θύματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το Γραφείο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αποφάσισε την άρση της βουλευτική ασυλίας της βουλευτού του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Η άρση αποφασίστηκε μετά από δικαστικό αίτημα και θα επιτρέψει τη επίδοση εντάλματος ώστε η βουλευτής της περιφέρειας Πα-ντε-Καλαί να ανταποκριθεί στις κλητεύσεις του δικαστή.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου χαρακτήρισε την άρση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας της «Πολιτική απόφαση».
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Η ελευθερία της έκφρασης και της καταγγελίας, που είναι ομοούσια με τον ρόλο του βουλευτή, πέθανε με αυτήν την πολιτική απόφαση. Είναι προτιμότερο να είσαι τζιχαντιστής που επιστρέφει από τη Συρία παρά βουλευτής που καταγγέλλει τις ωμότητες του ΙΚ».
Οι κατηγορίες αφορούν αναρτήσεις τριών φωτογραφιών στο Tweeter με το κείμενο: «Αυτό είναι το Νταές!»: ένας άνδρας ντυμένος με πορτοκαλί στολή κάτω από τις ερπύστριες ενός άρματος μάχης, ένας άνδρας με την ίδια στολή να γίνεται παρανάλωμα του πυρός μέσα σ’ ένα κλουβί και ένα ακέφαλο ανθρώπινο σώμα με το κεφάλι τοποθετημένο πάνω στην πλάτη του.
Έπειτα από αντιδράσεις της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων όμως, του Τζέιμς Φόλει, η πρώην ευρωβουλευτής κατέβασε τη μια φωτογραφία.
Το Γραφείο, που αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο της Εθνοσυνέλευσης και αποτελείται από 22 βουλευτές, δεν αποφάνθηκε ως προς την ουσία του φακέλου που αφορά στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, όπως συνήθως, αλλά ως προς τον σοβαρό, αξιόπιστο και ειλικρινή χαρακτήρα του αιτήματος της δικαιοσύνης, καθώς η πράξη της Λεπέν χαρακτηρίζεται ως: «διανομή μηνύματος με βίαιο χαρακτήρα που υποκινεί σε τρομοκρατία, πορνογραφική που η φύση του προσβάλλει σοβαρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» από τον Ποινικό Κώδικα όταν υπάρχει το ενδεχόμενο το υλικό να πέσει στην αντίληψη κάποιου ανηλίκου.
Τον Δεκέμβριο του 2015 η εισαγγελία της Ναντέρ είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για αυτές τις εικόνες σε βάρος του Κολάρ και της Λεπέν, τότε ευρωβουλευτών ενώ στη συνέχεια άρχισαν δύο χωριστές δικαστικές έρευνες.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Γραφείο είχε άρει και την ασυλία του Ζίλμπερ Κολάρ, ενός ακόμα βουλευτή συνεργαζόμενου με το Εθνικό Μέτωπο. Οι λόγοι της άρσης του Κολάρ ήταν η ίδιοι με της επικεφαλούς του Μετώπου.
Ο βουλευτής της Γκαρντ κατέθεσε προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο για την ακύρωση της απόφασης και ανακοίνωσε ότι θα προσέφευγε κατά του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Φρανσουά ντε Ριζί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δεχθεί τον Μάρτιο να άρει την ασυλία της Λεπέν με την τελευταία να εκλέγεται τον Ιούνιο βουλευτής και κατά συνέπεια να φεύγει από το Ευρωκοινοβούλιο.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER