Κόσμος

Άρχισε τις γκρίνιες ο Ερντογάν: Τι είπε για τη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο ενώ με μια αναφορά στην Ελλάδα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις σχέσεις Αθήνας και Καΐρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αίγυπτος και Τουρκία άρχισαν διερευνητικές επαφές σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων.

«Μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να διευρύνεται», είπε ο Ερντογάν μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους Τούρκους και τους Αιγύπτιους, ο Ερντογάν έκανε λόγο για προσπάθειες να δημιουργηθεί με το ζόρι αλληλεγγύη ανάμεσα σε Αιγύπτιους και Έλληνες, οι οποίες αποτελούν πηγή λύπης για την Τουρκία, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Κάνουμε προσπάθειες να κερδίσουμε ξανά αυτό τον ιστορικό δεσμό με τον λαό της Αιγύπτου και να τον συνεχίσουμε», σημείωσε.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου είναι τεταμένες μετά από την ανατροπή του προέδρου της Μουσουλμανικής Κοινότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, και την ανάληψη της εξουσίας από τον Aμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον οποίο ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «τύραννο».

Όπως ανέφερε πρόσφατα το πρακτορείο Reuters, η απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων εντάσσεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να συσφίξει τους δεσμούς της και να οικοδομήσει γέφυρες και με άλλες αραβικές χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER