Πολιτική

Έδωσε το σύνθημα ο Μητσοτάκης! «Συμμαχία για καλύτερη ζωή χωρίς καπνό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κήρυξε την έναρξη εφαρμογής του νέου αντικαπνιστικού νόμου. Αυτή η ενέργεια στέλνει το σήμα ότι το ζήτημα του καπνίσματος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, όπως και η γενικότερη καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων για το κάπνισμα.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σε καμία περίπτωση «δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές κατά των καπνιστών». Παράλληλα ο υπουργός θα ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της πλήρους υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, θα συνεχιστεί και ο έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Ακόμα για να εφαρμοστεί καλύτερα ο νόμος θα αξιοποιηθεί και το τετραψήφιο νούμερο 1142 για τη λήψη επωνύμων καταγγελιών από τους πολίτες για τις τυχόν παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του παρατήρησε ότι από το 2009 υπάρχουν 11 νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις «με μηδενικά αποτελέσματα» όπως είπε. «Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για για «μια άσκηση αλληλοσεβασμού που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή». Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τόλμησαν, τη διοίκηση που αδράνησε και πρόσθεσε ότι «σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Η εικόνα μας μέχρι σήμερα ήταν άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά σε κάμερες μέσα στα υπουργεία τους ενώ δημόσιοι λειτουργοί ακόμα και γιατροί καπνίζουν σε νοσοκομεία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα ξεκαθάρισε ότι«ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Ο σκοπός δεν είναι ο διχασμός αλλά μια εθνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε συλλογική ευημερία. Όπως μάθαμε να φοράμε τη ζώνη και το κράνος θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε λέγοντας ότι «Δεν είναι υπόθεση καταστολής, είναι υπόθεση της ικανότητας μας ως οργανωμένη κοινωνία να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε ότι είναι το σωστό».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa