Περιφέρειες - Δήμοι Πολιτική

Έκτακτη επιχορήγηση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με 300.000 ευρώ για την υγειονομική προστασία των δομών φιλοξενίας

Μετά το αίτημα που κατέθεσαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, Παντελής Βρουλής, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχορηγεί με 300.000 ευρώ την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως μέτρο ενίσχυσης και θωράκισης  της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του Covid-19.

Mε Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, χρηματοδοτείται η πρόσληψη ιατρικού και διοικητικού προσωπικού για τα  ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, η αγορά μηχανήματων για τεστ κορωνοϊού, ιατρικός εξοπλισμός και αναλώσιμα.

Η χρηματοδότηση είναι από πόρους του προϋπολογισμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όσον αφορά το κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο θα γίνουν 2.000 τεστ σε δύο ημέρες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός, καθώς στον ΕΟΔΥ θέλουν να ελέγξουν το μάξιμουμ των επαφών που ενδεχομένως είχε ο 40χρονος Σομαλός, και γενικότερα θέλουν να διεξάγουν τεστ στο ΚΥΤ της Μόριας για να εξακριβωθεί το επίπεδο που βρίσκονται.

Υγειονομικές «βόμβες» γηροκομεία και δομές φιλοξενίας
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Μυτιλήνης αλλά και ο οίκος ευγηρίας Cantaurea στο Μαρούσι, ήρθαν την Τετάρτη να επιβεβαιώσουν την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα από ασυμπτωματικά άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γηροκομείο στο Μαρούσι εντοπίστηκαν τουλάχιστον 19 κρούσματα (όλα ασυμπτωματικά), με αποτέλεσμα η δομή να τεθεί σε καραντίνα. Μάλιστα, οκτώ από τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στην κλινική Παμμακάριστο, ενώ οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Παρά τις πρώτες πληροφορίες που ήθελαν ο εντοπισμός να γίνεται τυχαία από τον ΕΟΔΥ, όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του οίκου ευγηρίας, υπήρξαν κάποιες υποψίες ήδη από τις 28 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Παραστατίδη μιλώντας στον ΑΝΤ1 «από τις 28 Αυγούστου παρατήρηθηκε ύποπτο περιστατικό φιλοξενούμενου με εγκεφαλικό που πήγε στο νοσοκομείο “Λαϊκό”».
«Ενημέρωσαμε άμεσα τον ΕΟΔΥ και ιδιωτικά το γηροκομείο από εκείνη την ημέρα και τις επόμενες 2 ημέρες πήγε σε ελέγχους σε ιδιωτικά εργαστήρια με τεστ για εργαζόμενους και φιλοξενούμενους». Επιμένοντας ότι το συγκεκριμένο γηροκομείο έχει πιστοποίηση με ειδικές απολυμάνσεις ενώ δεν υπάρχουν εδώ και καιρό επισκεπτήρια, η δικηγόρος του γηροκομείου σημείωσε ότι «επειδή ο χρόνος επώασης είναι διαφορετικός υπήρξε εργαζόμενος θετικός μετά από 2 τεστ αρνητικά. Για να μπει εργαζόμενος στην επιχείρηση έπρεπε να προσκομίσει τεστ. Η μονάδα από όταν γνώριζε ότι υπήρχε υποψία ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ».

Επίσης, την Τετάρτη το μεσημέρι καταγράφηκε στο ΚΥΤ της Μόριας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, με τη δομή φιλοξενίας να μπαίνει σε καραντίνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 40χρονος Σομαλός πρόσφυγας μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης εμπύρετος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαγνώσθηκε αμέσως θετικός στον κορωνοϊό, ενώ κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί αμέσως για νοσηλεία λόγω των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων του. Μάλιστα, ο Σομαλός είχε φύγει από τη Μυτιλήνη στα μέσα Ιουλίου, μετέβη στην Αθήνα και επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

Οι δύο αυτές εστίες προστέθηκαν στις τρεις υπάρχουσες, την «Αγία Κυριακή» και την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και τη δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών στον Βύρωνα (τουλάχιστον 33 κρούσματα). Δυστυχώς στην περίπτωση των δύο οίκων ευγηρίας της Βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 ηλικιωμένοι.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές φοβούνταν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μετάδοση του ιού στους ηλικιωμένους. Γνώριζαν τι είχε συμβεί στη Γαλλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομεία, είχαν χάσει τη ζωή τους με τους υπευθύνους των γηροκομείων να καταγγέλλουν απουσία οικονομικής ενίσχυσης, εξοπλισμού και προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση – μπροστά στον κίνδυνο τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εφιάλτη – έλαβε έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και για να προστατεύσει κυρίως τη ζωή των ηλικιωμένων.

Εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Όπως τόνισε ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ αποτελούν όλες οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οπού έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου. Επανέλαβε ότι τα τεστ που γίνονται στη χωρά ημερησίως έχουν εκατονταπλασιαστεί, επισημαίνοντας ότι στην αρχή διεξάγονταν 500, 700 ή 800 τεστ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa