Άμυνα - Διπλωματία Πολιτική

Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Στο κόκκινο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κάτω από την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η έκτακτη συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα της Κυριακής. Αντικείμενό της έχει την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο. Η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας ανατολικά της Πάφου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται παρά τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Λευκωσία σε βάρος του πληρώματος. Υπάρχει μεγάλος φόβος ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να κλιμακώσει της ενέργειές της και για αυτό τον λόγο συγκρίθηκε το ΚΥΣΕΑ. Παρ’ όλα αυτά όμως οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, πλέον υπάρχει μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στον «Πορθητή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση, καθώς αυτά τα υλικά θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Επίσημα, η συνεδρίαση έχει ως θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και τον συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa