Πολιτική

Έξι βουλευτές μιλούν στο «Π»: Δύσκολο να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν το βλέμμα στο Κοινοβούλιο.

Στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι 151 ψήφοι, στην περίπτωση που ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος κάνει πράξη τα όσα υποστηρίζει και καταψηφίσει τη συμφωνία που φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς το προηγούμενο Σάββατο, φέρεται να είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη πως «ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν συνολικά οι ΑΝΕΛ, εγώ έχω τους 151».

Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει τους 151 φέρεται να μετέφερε, κατά πληροφορίες, και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στην Πειραιώς. Μάλιστα φέρεται να είπε στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο ότι ο Αλέξης Τσίπρας «με διαβεβαιώνει πως διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία». Επίσης, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε στον κ. Κουμουτσάκο την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στους έξι βουλευτές που ποντάρει το πρωθυπουργικό επιτελείο για να έχει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 151 ψήφων συγκαταλέγονται τα ονόματα των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων κ.κ. Αν. Μεγαλομύστακα και Γ. Κατσιαντώνη. Η απουσία του κ. Μεγαλομύστακα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και η τοποθέτηση του κ. Κατσιαντώνη υπέρ της σύνθετης ονομασίας ενισχύουν τις πληροφορίες αυτές.

Ωστόσο, ο κ. Μεγαλομύστακας μιλώντας στο «Π» ξεκαθαρίζει ότι «αν έρθει συμφωνία στη Βουλή που θα περιέχει σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία” δεν πρόκειται να την ψηφίσω».

Σύμφωνα με πηγές της Ένωσης Κεντρώων, σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο Γ. Κατσιαντώνης φέρεται να τόνισε ότι «αν και έχω διαφορετική άποψη με την άποψη του κόμματος, καθώς θεωρώ ότι μια σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία” μπορεί να δώσει λύση. Πάντως, ό,τι και αν έρθει, θα πειθαρχήσω με την απόφαση της πλειοψηφίας».

Και οι βουλευτές του Ποταμιού τάσσονται υπέρ

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, συγκάλεσε την Τρίτη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπου αποφασίστηκε να στηριχθεί και στη Βουλή η λύση που θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και στο «Π» και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης. «Αν κινείται στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία, εμείς θα τη στηρίξουμε. Σωστή κατεύθυνση σημαίνει ονομασία για όλες τις χρήσεις, που θα συνοδεύεται από μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αλυτρωτικού χαρακτήρα. Αν πληρούνται όλα αυτά, τότε πρέπει να ψηφιστεί και να στηριχθεί η συμφωνία».

Από την άλλη ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, μιλώντας στο «Π», σημείωσε ότι «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Κρατάω πολύ μικρό καλάθι στο θέμα του Σκοπιανού. Το Ποτάμι έχει πει ότι μπορεί να δεχτεί μόνο μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αφού πρώτα λυθούν τα αλυτρωτικά ζητήματα».

Στο «Π» μίλησε και ο Σπ. Λυκούδης, ο οποίος είπε «περιμένω να δούμε τη συμφωνία και μετά θα αποφασίσουμε. Το θέμα πρέπει να επιλυθεί με αίσθηση σοβαρότητας».

Τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ διατυπώνονται ενστάσεις για «σαλαμοποίηση» της λύσης του Σκοπιανού, δηλαδή να δοθεί τώρα η ονομασία και να γίνουν αργότερα οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο «στόχαστρο» του Μαξίμου έχει μπει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Θεωρείται ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος, με τη μέχρι τώρα στάση του, δεν έχει αποκλείσει να στηρίξει μια συμφωνία της κυβέρνησης σε αντίθεση με την πλειοψηφία των βουλευτών του Πάνου Καμμένου. Άλλωστε ο κ. Παπαχριστόπουλος φροντίζει να θυμίζει τη θετική ψήφο του στην ταυτότητα φύλου, στο σύμφωνο συμβίωσης κ.ά., σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματός του.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι περισσότεροι συγκλίνουν στο όχι

Μικρές προσδοκίες θα πρέπει να έχει το Μέγαρο Μαξίμου και από τη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών.

Η Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στο «Π», ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσω καμία συμφωνία με το όρο “Μακεδονία”».  Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο «Π» σημειώνει ότι «για να πάρει κάποιος θέση, πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα. Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να βρούμε μια λύση και πρέπει να βρούμε μια λύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Τέλος, ο Στάθης Παναγούλης δήλωσε πως θα παραστεί στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο και πως δεν πρόκειται να ψηφίσει συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία». Την ίδια στάση με τον κ. Παναγούλη κρατούν και οι Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος, Κατερίνα Παπακώστα και Δημήτρης Κουκούτσης.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η συγκέντρωση των 151 ψήφων χωρίς την υποστήριξη του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων φέρεται ένας δύσκολος στόχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσμετρά 145 βουλευτές μαζί με την πρόσφατα προσχωρήσασα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, οπότε χρειάζεται έξι βουλευτές, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από το γεγονός αν οι ΑΝΕΛ αποφασίσουν να απέχουν από την ψηφοφορία, οπότε με τους υπάρχοντες 145 βουλευτές η συμφωνία μπορεί να περάσει.

του Θοδωρή Δαφέρμου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3/2

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa