Πολιτική

Έπεσαν οι υπογραφές για την ελληνο-ιταλική ΑΟΖ! Το παρασκήνιο της ιστορικής συμφωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν στις 11 το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουνίου, όμως στην ελληνική διπλωματία κινήθηκαν με πολύ μεγάλη προσοχή και απέφυγαν να κοινοποιήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας προτού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι ντι Μάιο οριστικοποιήσουν το περιεχόμενό της με τις υπογραφές τους.

Η συνάντηση των δύο υπουργών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα και διήρκησε μία ώρα.  Η υπογραφή της επίσημης Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας έγινε πριν τις κοινές δηλώσεις των κυρίων Δένδια και ντι Μάιο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια συμφωνία που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας- Ιταλίας. Παράλληλα όπως είπε ο κ. Δένδιας η συμφωνία «κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων».Ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η προηγούμενη χρονολογείται το 1977».

«Σταθερή επιδίωξη είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με όλους τους γείτονές μας στη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι «η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν επιτυγχάνεται με ανυπόστατες συμφωνίες όπως αυτή της Τουρκίας με το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη».

Με αφορμή αυτή την αναφορά ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνδυασμό με την προκλητική ρητορική αποδεικνύουν τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Τουρκίας».

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, τέλος, ότι αφού ο Λούιτζι Ντι Μάιο τον ενημέρωσε για τα «ραγδαίως βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία» η Ελλάδα «αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τέλους του μήνα αίρει τους περιορισμούς» για την Ιταλία.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER