Παρασκηνιακά

Έρχεται ανασχηματισμός «restart»;

Η ατζέντα της κυβέρνησης είναι «φουλαρισμένη»

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στο οποίο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας». Εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει η εισροή των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ, δίνοντας την πρώτη ώθηση στην ελληνική οικονομία στην μετά-covid εποχή. Ειδικό στοίχημα αποτελεί ο τουρισμός, με την χώρα να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες στις 15 Μαΐου, με κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν σε ένα καλύτερο καλοκαίρι με αύξηση των τουριστών και με σύμμαχο τα εμβόλια και τα μαζικά τεστ.

Μεγάλο βάρος πέφτει και στο υπουργείο Υγείας που καλείται να διαχειριστεί την πίεση στο σύστημα υγείας που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και να επιταχύνει την διαδικασία των εμβολιασμών, όπου καθημερινά σημειώνονται νέα ρεκόρ με την βοήθεια των αυξημένων παραδόσεων από τις εταιρείες.

Ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιτρέπει εφησυχασμό στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δεν αφήνει περιθώρια για «καλοκαιρινή ραστώνη» καθώς θα πρέπει να «τρέξουν» τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Η ΔΕΘ παρουσιάζεται ως η στιγμή που θα γίνει ο απολογισμός μιας δύσκολης διετίας κατά την οποία η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί ταυτόχρονες κρίσεις σε εθνικά θέματα και υγειονομικό επίπεδο με τις οικονομικές προεκτάσεις. Υπάρχει αισιοδοξία ότι η χώρα τον Σεπτέμβριο θα έχει αφήσει πίσω της την πανδημία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους στόχους και το πρόγραμμα για τα σχεδόν επόμενα δύο χρόνια της κυβέρνησης του, υλοποιώντας στην ουσία το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει το iefimerida.gr,  δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού λίγο πριν ή λίγο μετά την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλε στην σηματοδότηση του restart της κυβέρνησης και οι αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα θα εξυπηρετήσουν το νέο σχεδιασμό.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER