Περιφέρειες - Δήμοι

Έρχονται: Ρύθμιση για «σπάσιμο» 5 Δήμων και 1.500 προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στο ρ/σ «Αθήνα 984», κάνοντας ειδική μνεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις 1.500 στοχευμένες προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στην αυτοδιοίκηση, σχολιάζοντας, παράλληλα, τις πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε για την επίθεση στον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή: «Η τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του ΣΚΑΪ καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας. Είναι μία ευθεία επίθεση στην ελευθεροτυπία και εντέλει στην ίδια τη Δημοκρατία. Η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας πρέπει να γίνεται και να συνεχίσει να γίνεται με δημοκρατικούς όρους, με όρους προγραμματικής αντιπαράθεσης».

Σχετικά με το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, ανέφερε: «Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από κάποιες δυνάμεις αλλαγή της ατζέντας. Αυτές τις μέρες στη Βουλή συζητείται ο προϋπολογισμός. Η πολιτική αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει επάνω σε μία προγραμματική βάση ώστε να μπορέσουν οι Έλληνες πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και να μπορέσουν να διαμορφώσουν την πολιτική τους άποψη».

Παράλληλα, σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης κάνει προβλέψεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών εδώ και τρία χρόνια και συνεχώς πέφτει έξω. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, με μία σειρά από μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και μέτρα άρσης αδικιών της μνημονιακής περιόδου. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί, και με αυτή την έννοια οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, ο ΥΠΕΣ τόνισε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει πολύ μεγάλους βαθμούς ανθεκτικότητας, που πολλές φορές εκπλήσσουν με το πώς έχει καταφέρει μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες να σταθεί στα πόδια της και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της».

Για τις δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι «η διαφορά έχει μειωθεί και αυτό από μόνο του δείχνει μία τάση. Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση το εργαλείο των δημοσκοπήσεων, όμως βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο είναι πάρα πολύ ασταθές και αβέβαιο και αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αφορά το διεθνές περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή φάση. Με αυτήν την έννοια, το σχέδιο αυτό εφόσον βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης αλλάζει και συνολικά το πολιτικό περιβάλλον, θα αλλάξει και την εκλογική συμπεριφορά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει και στις επόμενες εκλογές να είναι πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα».

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπογραμμίζοντας: «Έχουμε τη μεγάλη ή δυνατότητα και ευκαιρία που μας ανοίγει ο «Κλεισθένης Ι» με την απλή αναλογική, να οδηγήσουμε την αυτοδιοίκηση σε μία νέα εποχή σε μία εποχή στην οποία οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι συνθέσεις θα αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσουν με επιτυχία τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Όταν εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη και η κυβέρνησή μας είναι αυτή η οποία έφερε την απλή αναλογική, την έκανε νόμο του Κράτους, νομίζω ότι έχουμε και την πολιτική ευθύνη πλέον να πάμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτούς τους όρους. Άρα να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε με αυτές τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες και οποίες έχουν πολλά πράγματα να μας πουν για το πώς πρέπει να πορευτεί η αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια».

«Ο δήμος της Αθήνας είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας και έχει αυξημένο πολιτικό στίγμα στην αυτοδιοικητική μάχη. Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, την οποία έχουμε, για να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα υποστηριχτεί από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα έχει σαφή χαρακτηριστικά ως προς την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία μας ενδιαφέρουν, δηλαδή της νεολαίας, των εργαζομένων, με ένα πολύ σαφές αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό στίγμα το οποίο για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο με ανθρώπους οι οποίοι θα εκφράζουν τα κινήματα της πόλης τα οποία ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης παραμένουν ενεργά. Βεβαίως να μην ξεχνάμε και μία αυτοδιοικητική κίνηση η οποία πρόσκειται στη στο χώρο της αριστεράς, την «Ανοιχτή πόλη», η οποία είναι και η ιστορικότερη και παλαιότερη αυτοδιοικητική κίνηση της Αθήνας, η οποία βεβαίως πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν αυτό το ψηφοδέλτιο», επεσήμανε.

Για το «σπάσιμο» των δήμων ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «αυτό που θα κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε κάποιες λίγες, ελάχιστες εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι οποίες πράγματι χρήζουν αντιμετώπισης τώρα. Θα είναι το πολύ πέντε αυτοί οι Δήμοι».

Σχετικά με τις 1.500 στοχευμένες προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση, ανέφερε: «Αυτό που κάναμε το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι ακριβώς να επισημάνουμε ότι στο συνολικό σχεδιασμό που κάνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια για τις αναγκαίες προσλήψεις στο Δημόσιο πρέπει και η αυτοδιοίκηση να έχει το δικό της μερτικό σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια κάλυψης των τεράστιων κενών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Καταλήξαμε σε ένα σχεδιασμό ο οποίος έχει τριετή προοπτική, αλλά θα ξεκινά να υλοποιείται από τις αρχές του 2019, το συντομότερο δυνατό. Και μου κάνει εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του κανόνα 1 προς 5, που βεβαίως δεν θα επέτρεπε να γίνεται η παραμικρή πρόσληψη τα επόμενα χρόνια στους δήμους όλης της χώρας».

Κλείνοντας, ο ΥΠΕΣ δήλωσε για την Προκήρυξη 3Κ/2018, πως «είναι μία προκήρυξη που αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας. Για πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε δημόσια προκήρυξη τόσο εκτεταμένη, μιλάμε για περίπου 8.500 προσωπικό στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, στην καθαριότητα και στην ύδρευση. Εμείς από τη μεριά μας ως Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχουμε δώσει κάθε δυνατή βοήθεια προς το ΑΣΕΠ, το οποίο έχει και την απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα για την έκδοση των οριστικών πινάκων. Εμείς περιμένουμε από το ΑΣΕΠ να προχωρήσει πολύ σύντομα στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων αυτής της πολύ σημαντικής προκήρυξης».

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa