Κόσμος

Έρχονται αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Έρχονται κυρώσεις στην Τουρκία που όπως εκτιμούν από τις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις θα είναι τέτοιες που δεν πρόκειται να αντέξει η τουρκική οικονομία, όποια και αν η βοήθεια που θα λάβει από τη Ρωσία και το Κατάρ, ή και από αλλού.

Ο Λευκός Οίκος έχει λάβει την απόφαση καθώς εκτιμά οι S-400 είναι εχθρικό όπλο ικανό να προκαλέσει προβλήματα στο μαχητικό F-35, που αποτελεί το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Τελικά οι ΗΠΑ επέλεξαν το σενάριο που αφορούσε κυρώσεις με βάση το νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), και αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θελήσει να «διασώσει» τον ομόλογό του της Τουρκίας και φίλο του -όπως δηλώνει- Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να το κάνει καθώς έχουν προηγηθεί κοινά ψηφίσματα ρεμπουπλικανών και δημοκρατικών που δηλώνουν την κοινή στάση όλων στις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Ωστόσο αυτό που ήθελε ο Τραμπ και προς τα εκεί κινείται είναι η Τουρκία να ακυρώσει τους S-400 και αφενός να αυξήσει τα F-35 που θα αγοράσει – κάτι που έχει ήδη δηλώσει η Άγκυρα κατά 24 μαχητικά- και αφετέρου να αγοράσει και πυραυλικά συστήματα όπως τα Patriot. Γι’ αυτό πιέζει έως την τελευταία στιγμή και η πρόταση για τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πλήγμα που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ είναι κυρώσεις στην πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας, που αποφέρει στην οικονομία της χώρας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Και αν οι κυρώσεις διευρυνθούν και σε ευρωπαϊκές χώρες τότε ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα όλο το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα “μαμούθ” που περιλαμβάνει μίνι αεροπλανοφόρο, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία.

Όλα θα κριθούν στο περιθώριο της G20 την επόμενη εβδομάδα και εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας προχωρήσει με την παραλαβή των S-400 και αρνηθεί να ακούσει τους Αμερικανούς, τότε θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο των κυρώσεων.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa