Slider Παρασκηνιακά

Έτοιμες οι «γαλάζιες» λίστες για βουλευτές-Ποιοι «έκλεισαν» για περιφερειάρχες

H προαναγγελία ανακοινώσεων για τις στηρίξεις που θα παράσχει η ΝΔ στα ψηφοδέλτια για τη διεκδίκηση των περιφερειών για το αμέσως επόμενο διάστημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και η προαναγγελία πως η παράταξη θα μπορεί να ανακοινώσει ονόματα για τα ψηφοδέλτια του κόμματος και νωρίτερα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ουσιαστικά βάζουν το κόμμα σε κατάσταση πλήρους εκλογικής ετοιμότητας, ενώ, ούτως ή άλλως, οι συναντήσεις, οι επαφές και οι προετοιμασίες στα γραφεία της οδού Πειραιώς έχουν «πάρει φωτιά» τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Αυτοδιοίκησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η ΝΔ δεν θα δώσει χρίσματα, αλλά θα στηρίξει αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς, κατά κύριο λόγο στις περιφέρειες, όπου και η μάχη έχει ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην ανακοινώσει καν στήριξη σε σχήματα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας, ακόμα και σε μεγάλους δήμους, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, ιδίως στην περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές λάβουν χώρα ταυτόχρονα με τις εθνικές, τον Μάιο του 2019. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, τα ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονταν διαχρονικά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε περίπτωση ταυτόχρονης διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, δεν θα έχουν καμία εφαρμογή.

Η μάχη για τις περιφέρειες, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, με τις επαφές στα γραφεία της ΝΔ να έχουν ξεκινήσει και την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για την Αυτοδιοίκηση, που έχει συσταθεί, να δουλεύει εντατικά. Κεντρική κατεύθυνση, δε, είναι το άνοιγμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όπως το περιέγραψε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, που αυτονόητα βρίσκει εφαρμογή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι πεδίο ευρύτερων συναινέσεων.

Το δίλημμα της Αττικής

Αυτονόητα, το μεγαλύτερο δίλημμα αυτήν τη στιγμή είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την Περιφέρεια Αττικής. Μέχρι προ ολίγων εβδομάδων, «κλειδωμένος» εμφανιζόταν ο Γιώργος Πατούλης. Έχει ανακύψει, όμως, η περίπτωση του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος σε συνομιλητές του επισημαίνει ότι σκέφτεται την κάθοδο στην Περιφέρεια, προσβλέποντας, όμως, σε στήριξη από κόμματα, μόνο αφού ανακοινώσει την πρωτοβουλία του.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ υπάρχει εισήγηση υπέρ της στήριξης του κ. Παχατουρίδη, στη λογική ότι έχει «πέρασμα» σε άλλους πολιτικούς χώρους και τα δημοσκοπικά στοιχεία είναι θετικά τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, προ σχεδόν δύο εβδομάδων, ο Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του δευτέρου στην οδό Πειραιώς, όπου συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης, με τον δήμαρχο Αμαρουσίου να τηρεί στάση αναμονής, εν όψει των τελικών αποφάσεων στη ΝΔ. Αν, όμως, δεν στηριχθεί για να διεκδικήσει την Περιφέρεια, ουδέν αποκλείεται, μια και, σε συνομιλητές του, επισημαίνει ότι επιμένει αυτοδιοικητικά, «φωτογραφίζοντας» δηλαδή κάθοδο στον Δήμο της Αθήνας, κόντρα στα σενάρια ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών.

Αναζητούνται πρόσωπα

Στο μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας, η ΝΔ αναζητά πρόσωπα προς στήριξη. Έτσι, την Τετάρτη, το κατώφλι των γραφείων της ΝΔ πέρασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη που είναι και μέλη της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε υποστηρίξει τον περιφερειάρχη το 2014, κάτι, όμως, που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει τώρα.

Αντίθετα, φαίνεται πως «κλειδώνει» ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αφού κάμφθηκαν και οι προβληματισμοί της πλευράς Σαμαρά. Με αυτό το δεδομένο, για τη ΝΔ ήταν κομβικής σημασίας να διαπιστώσει πώς σκέφτονται οι ήδη εκλεγμένοι αιρετοί, αλλά και να καταγράψει τη δυναμική, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις, όπως στην Ήπειρο, όπου 10 στελέχη του κόμματος στήριξαν επωνύμως και με επίκληση της κομματικής τους ιδιότητας τον ανεξάρτητο Σπύρο Ριζόπουλο και παραπέμφθηκαν, εν τέλει, στο Πειθαρχικό.

Στη Στερεά Ελλάδα, αναζητείται ο διάδοχος του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ ο βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου δεν ενθουσιάζεται με την προοπτική μετακίνησης στην Αυτοδιοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος δέχεται πιέσεις να ξαναδοκιμάσει στη Δυτική Ελλάδα, με δεδομένο ότι το 2014 έχασε τη νίκη για λίγες ψήφους από τον εν ενεργεία περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα.

Στα Ιόνια Νησιά, τώρα, προβάδισμα φέρεται να έχει ο Κώστας Kαρβούνης, ενώ ενδιαφέρον εκφράζει και ο άλλοτε υποψήφιος, Σπύρος Σπύρου, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής.

Στη Δυτική Μακεδονία, έχουν γίνει συζητήσεις με τον «γαλάζιο» βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος το σκέφτεται εδώ και μήνες, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε και επισήμως ανοιχτός στη διεκδίκηση της Περιφέρειας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, επίσης, ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποθανόντα Γιώργο Παυλίδη, έχει συμπάθειες στο Μοσχάτο, αλλά η παράταξή του εμφανίζεται φυλλορροούσα και υπάρχει προβληματισμός για την πραγματική δυναμική του, με αποτέλεσμα να ακούγονται και τα ονόματα του Δημήτρη Πέτροβιτς και του Θεόδωρου Μαρκόπουλου, ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί με τον περιφερειάρχη.

Τέλος, στο Βόρειο Αιγαίο, υπάρχει προβληματισμός για τη νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, χωρίς να έχει αποκλειστεί η στήριξή της, ενώ δίλημμα υπάρχει και στην Κρήτη, γιατί, ναι μεν, ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει πολλές συμπάθειες και εντός ΝΔ, αλλά, αν στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεννάται πρόβλημα.

Οι «κλειδωμένοι»

Πάντως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ΝΔ δεν έχει διλήμματα: στην Κεντρική Μακεδονία στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο τον Αλέκο Καχριμάνη, στη Θεσσαλία τον Κώστα Αγοραστό και στο Νότιο Αιγαίο τον Γιώργο Χατζημάρκο.

Κλείνουν τα εθνικά ψηφοδέλτια

Τέλος, η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να ανακοινωθούν ονόματα στα ψηφοδέλτια ακόμα και πριν από τις εκλογές δεν είναι τυχαία, μια και αυτό που εξηγεί σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι «και τώρα να γίνονταν οι εκλογές, η ΝΔ θα ήταν έτοιμη».

Στην οδό Πειραιώς υπάρχει σχετικά αποκρυσταλλωμένη εικόνα για όλη την Επικράτεια, ενώ στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν καλά και ποιοι είναι αυτοί που διατυμπάνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είναι «κλειδωμένοι» για το ψηφοδέλτιο, προκαλώντας κατά τόπους έριδες και με νυν βουλευτές.

Πάντως, αρκετές «καραμπόλες» θα υπάρξουν στη νέα Β΄ Αθηνών, όπου αδειάζουν και δύο θέσεις, με τη μετακίνηση Μεϊμαράκη – Ασημακοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχει αναδιάταξη των ψηφοδελτίων, με απομακρύνσεις παλαιότερων στελεχών, που εκτιμάται ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους, και ευρεία ανανέωση των κατά τόπους ψηφοδελτίων.

του Γιώργου Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa