Πολιτική

Έτοιμη η νέα «φουρνιά» στελεχών στη Νέα Δημοκρατία-Τέλος ο «κομματικός σωλήνας»

Με νέα πρόσωπα στο ανθρώπινο δυναμικό της – τα οποία μάλιστα δεν είναι «παιδιά του κομματικού σωλήνα», αλλά στελέχη που έχουν διακριθεί στον κοινωνικό-επαγγελματικό στίβο,και με κεντρικό σύνθημα «εμπιστοσύνη – αξιοπιστία – πειθώ» προετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία τη φθινοπωρινή της αντεπίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Κεντρικό πρόσωπο παραμένει ο πρόεδρός της κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θεωρείται από τους πολίτες ικανότερος και πιο αξιόπιστος από τον Αλέξη Τσίπρα και ο οποίος, από τον Σεπτέμβριο, θα εντατικοποιήσει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια,προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους πολίτες που του εμπιστεύονται το μέλλον του τόπου.

Στην αντίστροφη μέτρηση για τη νέα πολιτική περίοδο που εγκαινιάζεται με την επιστροφή από τις διακοπές και τη ΔΕΘ, η Νέα Δημοκρατία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη θα εντατικοποιήσει την επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος, μέσω του μητρώου στελεχών, το οποίο, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί κυρίως στα παραδοσιακά πολιτικά στελέχη,προχωράει.Μόλις πριν από έναν μήνα, μάλιστα, ακόμη 50 πρόσωπα από ολόκληρη την Ελλάδα αναδείχθηκαν από τις διαδικασίες και εντάχθηκαν στο δυναμικό της.

Προσωπικό στοίχημα

Για τον κ. Μητσοτάκη, η ανάδειξη νέων στελεχών, με σύγχρονο προφίλ, που ξεφεύγει πολύ από το κλασσικό των κομματικών στελεχών, υπήρξε εξ αρχής ένα προσωπικό στοίχημα και παραμένει κρίσιμο, εν όψει και της κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις εκλογές, όποτε κι αυτές γίνουν.

Η νέα «φουρνιά» στελεχών που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες διαδικασίες αποτελείται από πρόσωπα, που όπως λένε γαλάζια στελέχη της Πειραιώς, δεν εξαντλούνται μόνο σε ένα καλό βιογραφικό, αλλά «μετρήθηκαν και ζυγίστηκαν» σε ένα σωρό ποιοτικές παραμέτρους, όπως πχ, η αποδεδειγμένη διάθεσή τους για κοινωνική προσφορά.

«Αυτή ήταν εξ αρχής η κεντρική μας επιδίωξη: Να φέρουμε στο κόμμα ανθρώπους καταξιωμένους στον επαγγελματικό στίβο και την κοινωνία, που μέχρι σήμερα δεν είχαν σχέση με την πολιτική, αλλά θέλουν να προσφέρουν» λένε στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και διαβεβαιώνουν ότι το εγχείρημα δεν συνιστά «ανακύκλωση παλιών υλικών» αλλά ουσιαστική ανανέωση.

Και φυσικά, μια πολύ καλή«μαγιά» για τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε εθνικό, περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, από πρόσωπα που θα μπορούν να έχουν ρόλο στον κρατικό μηχανισμό σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε, αποτελεί δημόσια δέσμευση του κ. Μητσοτάκη στα επόμενα ψηφοδέλτια να συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν την ικανότητα να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ.

Το μότο του κ. Μητσοτάκη είναι «αξιοκρατία παντού, αξιολόγηση παντού».

Το μητρώο στελεχών

Ήδη, στο Μητρώο στελεχών έχουν κατατεθεί πάνω από 3.000 βιογραφικά, προερχόμενα κυρίως από ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Έχουν ήδη διεξαχθεί 1.200 συνεντεύξεις, στις οποίες μετέχουν 32 αξιολογητές

Τα βιογραφικά και οι αιτήσεις άρχισαν να κατατίθενται από τα τέλη του περασμένου χρόνου στη διαδικτυακή πλατφόρμα ananeosi.nd.gr. Ακολούθησε η αξιολόγηση των βιογραφικών από ειδικούς που προέρχονται από την αγορά, τον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική, η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις, και ακολούθως η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας, ανάλογα με την εμπειρία, τη γνώση, την εξειδίκευση κάθε ατόμου και, σε συνδυασμό με την πληρότητα της αίτησης.

Τα στελέχη που προκρίνονται, συμμετέχουν στη συνέχεια σε σεμινάρια επικοινωνίας και πολιτικής επιμόρφωσης, ώστε, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι να αναπτύξουν συγκεκριμένες πολιτικές δεξιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή κάθε βιογραφικό είναι ξεχωριστό και αντιμετωπίζεται με προσοχή και σεβασμό, αλλά και επειδή το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ο ρυθμός αξιολόγησης είναι αναγκαστικά πιο αργός από τον ρυθμό υποδοχής νέων αιτήσεων.

Την ευθύνη του εγχειρήματος έχει αναλάβει η κυρία Ρεβέκκα Πιτσίκα, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα στελεχιακού δυναμικού και διευθύντρια Ανάπτυξης/Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων στη σχετική διεύθυνση που προστέθηκε στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επαγγελματική εμπειρία

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% οι αιτούντες έχουν τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, ενώ ενδιαφέρον είναι και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο: ποσοστό άνω του 50% διαθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ το γενικότερο προφίλ είναι προσώπων καταξιωμένων στον χώρο τους ενώ ο μέσος όρος ηλικίας δεν υπερβαίνει τα 42 έτη.

Τα 50 νέα στελέχη της Ν.Δ, τα οποία προστίθενται στα 15 που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, είναι τα εξής:

Ντίνος Παπαδημητρίου, Νίκος Τσονάκας, Κατερίνα Ζιούτα, Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, Ειρήνη Χατζοπούλου, Ηλίας Τσαούσης, Δημήτρης Λαθούρης, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Αιμιλιανός Ευαγγελινός, Γιάννης Δεληγιάννης, ΡουσλάνΜπουντζάν, Γιώργος Παππάς, Αγνή Κανδύλη, Αντώνης Χονδρονίκος, Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Ευάγγελος Θεολόγης, Αλέξανδρος Λαγάκος, Αντώνιος Γιαμβριάς, Γεώργιος Καραβάνας, Ανδρέας Παλευρατζής, Χρήστος Κουμουνδούρος, Σοφία Αναγνωσταρά, ΙνέτζηΔημητρακάκη, Μιχάλης Καντιδενός, Βασίλης Τσιφλικιώτης, Αναστασία Σακκαρέλη, Νίκος Κοροβέσης, Κωνσταντίνος Τρομπούκης, Χαράλαμπος Μπουρνιάς, Σπύρος Λίτσας, Αθανάσιος Πηλιούνης, Ελένη Μαυρόγαλου, Γιώργος Λεούσης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Μαρία Καλπουζάνη, Κώστας Δρετάκης, Βασίλης Στουραΐτης, Σπύρος Βουγάς, Γιώργος Κοκκάς, Σπύρος Ραψομανίκης, Τόνια Αράχωβα, Γιώργος Κριμπάς, Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Βασίλης Μπορμπότης, Ιωάννης Σαμαράς, Πάνος Λώλος, Σωτήρης Κοπατσάρης, Βαλεντία Τσέπη, Μιχάλης Τάσσου, Σταύρος Βλαχογιάννης.

Και η μεταρρυθμιστική ατζέντα

Πέραν των νέων προσώπων, η Νέα Δημοκρατία θα ρίξει από τον Σεπτέμβριο στη μάχη και τις προτάσεις της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, οι οποίες αποτελούν τον πολιορκητικό κριό του κυβερνητικού της προγράμματος. Ήδη, μία πολυπληθής ομάδα υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Κωστή Χατζηδάκη οριστικοποιεί το πλαίσιο των προτάσεων, τις γενικές κατευθύνσεις του οποίου θα αναπτύξει στη ΔΕΘ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Μιλάμε στους πολίτες χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς τυμπανοκρουσίες και υποσχέσεις. Με σχέδιο, οργάνωση και ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς. Εσχάτως, μάλιστα, προσθέτουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την στάση που κράτησε στο ζήτημα των πυρκαγιών, διαχώρισε τη θέση του από τα φαινόμενα λαϊκισμού και κιτρινισμού που κάνουν παραδοσιακά την εμφάνισή τους σε παρόμοια περιστατικά.

Για αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας έξι προτάσεις στο δημόσιο διάλογο, με ανάρτησή του στο Facebook, αφήνοντας στην άκρη την επίρριψη ευθυνών.

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19/8

 

Σχολιάστε ...
Tags

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa