Με κεντρικό σύνθημα «Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει» έγινε το 11ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε κλίμα «άτυπης προεκλογικής περιόδου», όπως το χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επί της ουσίας δηλαδή, το 11ο Συνέδριο ήταν για τη ΝΔ μία πρόβα τζενεράλε για τις προσεχείς εκλογές, οι οποίες πιθανολογείται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018, αν όχι την άνοιξη του ίδιου έτους. Θα είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα της ΝΔ στη δύσκολη προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να κυβερνήσει, έχοντας μάθει από τα λάθη της αλλά και από τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης.

Είναι όμως πράγματι έτοιμη σήμερα η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει; Έχει τόσο πολύ φθαρεί η κυβέρνηση, που στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν, θα καταρρεύσει, όπως προσδοκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Και το σπουδαιότερο: Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα;

Η Νέα Δημοκρατία, τονίστηκε στο Συνέδριο, έχει ετοιμαστεί για να γίνει κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε λεπτομερώς το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του. Έως εδώ καλά.

Τι αναμένεται να συμβεί όμως στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν και στις οποίες βασικοί αντίπαλοι για τη διεκδίκηση της εξουσίας, όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα, θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης; Αυτό το δίπολο δείχνει να έχει βέβαια επηρεαστεί από την κρίση, αλλά μένει να δούμε πόσο. Η διαχείρισή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο κόμμα που είχε μείνει αλώβητο από αυτήν μέχρι το 2015, οδηγεί τώρα σε αναδιάταξη των δυνάμεων.

Ενώ η ΝΔ παραμένει σταθερά ο ένας πόλος εξουσίας, για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον αμφιβολίες. Η ΝΔ, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, αλλά η (δημοσκοπική) δυναμική της μειώθηκε και η αυτοδυναμία της «παίζεται». Η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από την αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το πόσες απώλειες θα έχει και προς ποια κατεύθυνση.

Αν σημαντικό μέρος των απωλειών κατευθυνθεί προ τη ΝΔ, με βάση τον «κανόνα» ότι οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι στρέφονται προς τον διαφαινόμενο νικητή, τότε η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται. Όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η ΝΔ έχει πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ, βάσει πάντα των δημοσκοπήσεων, ό,τι περισσότερο μέχρι στιγμής και δείχνει να έχει πιάσει (δημοσκοπικό) ταβάνι. Η συσπείρωσή της είναι σχεδόν απόλυτη. Είναι εμφανές βέβαια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει χάσει εκλογικό έδαφος, αλλά δεν παρουσιάζει τάσεις κατάρρευσης. Οι πολίτες είναι σε συντριπτικό βαθμό δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι μειοψηφία όσοι θέλουν εκλογές τώρα. Η διαπίστωση αυτή, που με μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, σκιαγραφεί μία ασταθή πολιτική ισορροπία. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, που δυσφορεί και παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιδιώκει την άμεση ανατροπή της.

Eίτε δεν έχει πειστεί ακόμη ότι υπάρχει πραγματικά εναλλακτική πολιτική λύση, είτε γιατί επιθυμεί να κλείσει στον χρόνο της και νομοτελειακά τον κύκλο της η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Ένας άλλος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης είναι ότι πάντα υπάρχει ένας παράγοντας αδράνειας στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Όσοι λόγω των μνημονίων είχαν πάρει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα από δυσαρεστημένοι έως εξοργισμένοι με την κυβέρνηση. Δεν φαίνεται όμως να επιστρέφουν σε σημαντικό ποσοστό σ’ αυτό ή στο διαμορφούμενο Κίνημα Αλλαγής, προς το οποίο κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής, παρότι ένα μεγάλο τμήμα είχε συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού.

Η ιδιότυπη αυτή πολιτική ατμόσφαιρα εκ των πραγμάτων δίνει χρόνο στην κυβέρνηση. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, δεν βρίσκει ακόμη μεγάλη κοινωνική ανταπόκριση η προσπάθεια της ΝΔ να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, άλλοτε κατηγορώντας την για ανικανότητα και άλλοτε για διαφθορά.

Το Συνέδριο τώρα, το δεύτερο στα περίπου δύο χρόνια προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ανοίξει νέους ορίζοντες; Θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να πειστούν και οι αμφιταλαντευόμενοι πολίτες πως η ΝΔ «ανανεωμένη και δυναμική» δεν είναι μόνον έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά είναι έτοιμη να κυβερνήσει καλά;

Στο χέρι του κ. Μητσοτάκη είναι η ΝΔ να κερδίσει το στοίχημα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16/12

Σχολιάστε ...