Άρθρα

Έτσι αποκτάμε πραγματική δημοκρατία!

Βελόπουλος

Οι συζητήσεις στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απεδείχθησαν μία επικοινωνιακή ρουκέτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων είναι το άρθρο 86 Περί Ευθύνης Υπουργών που εδώ και χρόνια ακούγεται ότι θα αλλαχθεί, όλοι λένε ότι θα το αλλάξουν, κι όμως παραμένει ενεργότατο.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα υπερσυγκεντρωτικό – πρωθυπουργοκεντρικό πολίτευμα. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κάνουμε ως Ελληνική Λύση, είναι απαραίτητο να οριστεί ότι οι εξουσίες θα ασκούνται (και θα ασκούνται) από τον λαό κι όχι υπέρ αυτού, όπως αναφέρει το Σύνταγμα σήμερα.

Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις για το Σύνταγμα και τον κοινοβουλευτισμό. Ας παραθέσουμε μερικές από αυτές:

Η ανώτατη εκπαίδευση θα παρέχεται και από ιδιωτικά πανεπιστήμια και πολυτεχνικά ιδρύματα αλλά και από ιδρύματα ιδιοκτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά πάντα υπό την αυστηρή επίβλεψη του κράτους.

Οι μισθοί όλων των αξιωματούχων του δημόσιου τομέα θα πρέπει να είναι συνάρτηση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ο αριθμός των βουλευτών για εμάς πρέπει να παραμείνει στους 300, με ταυτόχρονη όμως μείωση των αποδοχών τους σε συνάρτηση πάντα με τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα. Η μείωση των βουλευτών ευνοεί την οικογενειοκρατία και τον έλεγχο από την οικονομική ολιγαρχία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον ελληνικό λαό, να έχει τετραετή θητεία και να έχει δικαίωμα για δύο μόνο θητείες. Παράλληλα προτείνουμε την επαναφορά των αρμοδιοτήτων που είχε σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975.

Το σημαντικότερο όλων και κάτι που υπάρχει στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι η θεσμοθέτηση συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο, εφόσον κρίνει ότι κάποια διάταξη νόμου είναι αντισυνταγματική, θα είναι άκυρη για όλο τον λαό από τη δημοσίευση της απόφασης.

Απαραίτητη κρίνουμε και την εισαγωγή του θεσμού της ανάκλησης των βουλευτών από τους πολίτες της εκλογικής τους περιφέρειας. Στη θέση αυτού που ανακαλείται θα μπαίνει ο πρώτος επιλαχών.

Δεν θα πρέπει οι βουλευτές να έχουν ασυλία για ποινικά αδικήματα, πλην των περιπτώσεων που άπτονται του κοινοβουλευτικού τους έργου.

Η ιδιότητα του βουλευτή θα πρέπει να είναι ασυμβίβαστη με αυτήν του υπουργού και κανείς δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε κυβέρνηση αν δεν έχει ασκήσει επάγγελμα εντός της χώρας τουλάχιστον για μία πενταετία.

Ένα από τα σημαντικότερα είναι η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, Περί Ευθύνης Υπουργών. Οι υπουργοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες.

Αυτές λοιπόν είναι μια σειρά από προτάσεις που, μεταξύ άλλων, υπάρχουν στο πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης.Με βασικό σύνθημα λοιπόν«Πρώτα η Ελλάδα – Πρώτα οι Έλληνες», καλούμε όλους τους Έλληνες στον νυν υπέρ πάντων αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας και του Έθνους.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa