Περιβάλλον

Έτσι θα κάνετε οικονομία στο ρεύμα σας

ρευμα

Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να πληθαίνουν, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά ψάχνουν να βρουν έξυπνους τρόπους να κάνουν οικονομία στο ρεύμα τους.
Εδώ είναι μερικοί τρόποι να στηρίξετε το σπίτι σας:

1. ΑΠΟΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΕΣ
Είναι πολύ σημαντικό να βγάζετε πάντα τις ηλεκτρικές σας συσκευές από τις πρίζες ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όλες οι συσκευές εξακολουθούν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Ένα καλό tip είναι να βγάζετε όλες τις συσκευές από τις πρίζες όταν σκοπεύετε να λείπετε από το σπίτι για πολλές μέρες, αφήνοντας μόνο το ψυγείο και τον καταψύκτη σε λειτουργία για ευνόητους λόγους. Θα δείτε τον αριθμό στον λογαριασμό σας να κατεβαίνει!

2. ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ
Προτιμήστε λαμπτήρες με πράσινη ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας «Α+». Οι λαμπτήρες αυτοί, μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά η αγορά τους αποτελεί επένδυση αφού θα τις έχετε για πολλούς μήνες και θα καίνε σημαντικά λιγότερο ρεύμα. Παράλληλα, μπορείτε να φροντίσετε και το περιβάλλον, προτιμώντας λάμπες φιλικές προς αυτό, αντί παραδείγματος χάρη λαμπτήρες πυρακτώσεως.

3. ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ
Είναι πολλές οι φορές που ξεχνάμε ανοιχτούς θερμοσίφωνες, καλοριφέρ, αερόθερμα, θερμοπομπούς, air conditions, φούρνους και λοιπές συσκευές. Σκεφτείτε πόση οικονομία θα κάνατε αν θυμόσασταν να τερματίστε την λειτουργία τους στην ώρα της. Για να μην αγχώνεστε για τέτοιες καταστάσεις, χρησιμοποιείστε ένα από τα χρονόμετρα των παρακάτω τύπων: 4ωρα χρονόμετρα που ανάβουν και σβήνουν την ίδια ώρα κάθε μέρα, και χρονόμετρα αντίστροφης μέτρησης, τα οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να δώσετε εντολή για το πότε θα απενεργοποιηθούν.

4. ΥΠΟΛΟΓΗΣΤΕ ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η ΚΑΘΕ ΣΥΣΚΕΥΗ
Για να δείτε πόσο καίει η συσκευή σας, πάρτε την ικανότητα της συσκευής σε κιλοβάτ (kW 1 = 1.000 watt) και να πολλαπλασιάστε με το 20.

5. ΜΟΝΩΣΗ
Η σωστή μόνωση γλιτώνει πολλές θερμίδες. Μονώστε το σπίτι σας και θα αισθανθείτε αμέσως τη διαφορά θερμοκρασίας.

6. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μια επένδυση σε ηλιακά πάνελ ή φωτοβολταϊκά είναι πάντα μια πολύ καλή λύση. Κοστίζει κάτι παραπάνω, μετά την απόσβεση αλλά θα μπορείτε να καταναλώνετε ρεύμα άφοβα.

7. ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Αρχίστε να εφαρμόζετε καλές συνήθειες κλείνοντας το φως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο και απλώνοντας τα ρούχα στον ήλιο αντί χρησιμοποιώντας το στεγνωτήριο. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να διατηρείτε τη ζέστη κρατώντας κουρτίνες και μπαλκονόπορτες κλειστές και να χρησιμοποιήσετε αεροστόπ στην πόρτα σας.

Η παραπάνω λύσεις, αποτελούν μια μικρή αλλαγή για την καθημερινότητά σας, αλλά μια μεγάλη αλλαγή για την τσέπη σας. Δοκιμάστε τες και δείτε τη διαφορά!

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa