Κόσμος Τεχνολογία

Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» του copy-paste, Λάρι Τέσλερ – Ποιες άλλες εντολές εφηύρε

Πέθανε ο Λάρι Τέσλερ, ο «πατέρας» της πολύ χρηστικής εντολής copy-paste. Ο άνθρωπος που έγραψε τη δική του ιστορία στην επιστήμη των υπολογιστών στα 74 χρόνια του. Το ανακοίνωσε η εταιρία Xerox, στην οποία είχε εργαστεί για χρόνια ο Τέσλερ.

Ο Λάρι Τέσλερ δεν εφηύρε μόνο το copy-paste (αντιγραφή και επικόλληση), αφού δική του εφεύρεση ήταν και η εντολή find – replace (εύρεση και αντικατάσταση) και πολλές άλλες. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το 1945 στη Νέα Υόρκη,  ενώ εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Xerox.

«Ο εφευρέτης του cut/copy and paste, find and replace και πολλών άλλων, ήταν πρώην ερευνητής της Xerox Λάρι Τέσλερ. Η δουλειά σας έγινε πιο εύκολη χάρη στις επαναστατικές ιδέες του. Ο Λάρι πέθανε τη Δευτέρα, ας παρακαλούμε ενωθείτε μαζί μας για να τιμήσουμε τη μνήμη του» αναφέρει η Xerox στο tweet της.

Ειδικευμένος στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων

Ο Τέσλερ ήταν πτυχιούχος του πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, ειδικευμένος στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων. Δούλεψε κυρίως για την Apple, την Amazon, τη Yahoo! και στο κέντρο έρευνας της Xerox στο Πάλο Άλτο.

Τη δυνατότητα της «αποκοπής» και της «επικόλλησης», το γνωστό copy paste, οποιουδήποτε αποσπάσματος κειμένου, χωρίς να χρειάζονται πολλά και περίπλοκα βήματα, την εμπνεύστηκε από μια τεχνική πολύ αρχαιότερη από την εποχή της πληροφορικής, δηλαδή το να κόβει κανείς τμήματα τυπωμένων φράσεων και να τα τοποθετεί σε άλλη σειρά χρησιμοποιώντας κόλλα ή σελοτέιπ.

Η εντολή έγινε συνήθεια χάρη στην Apple, που την ενέταξε στον υπολογιστή Lisa το 1983 και στον Macintos την επόμενη χρονιά.

Ο συνιδρυτής της Apple, ο Στιβ Τζομπς, κατάφερε να «αρπάξει» τον Τέσλερ από τη Xerox το 1980. Ο Τέσλερ πέρασε στην Apple 17 χρόνια, φθάνοντας στην κορυφή της ιεραρχίας της.

Αργότερα, δημιούργησε μια start-up στον κλάδο της εκπαίδευσης και ανέλαβε έργα που επικεντρώνονταν στην εμπειρία του χρήστη στην Amazon και στη Yahoo.

Ο Λάρι Τέσλερ «συνδύασε την εκπαίδευση στην επιστήμη της πληροφορικής με μια αντικουλτούρα κατά την οποία οι υπολογιστές έπρεπε να είναι για τους πάντες», σημείωσε το Computer History Museum.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa