Οικονομία

«Έχασαν» χιλιάδες «μπλοκάκια» – Ζημιά στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς μέχρι στιγμής στον ΕΦΚΑ έχουν δηλωθεί μόλις 12.000 «μπλοκάκια», γεγονός που εξηγεί τους λόγους της κάμψης των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι απογοητευτικά και ήδη προκαλούν έντονο «πονοκέφαλο» στα συναρμόδια υπουργεία, παρά την «ικανοποιητική πορεία» των συνολικών εσόδων του υπερταμείου.

Την Παρασκευή λήγει κανονικά η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου και ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί οι εισφορές για το σύνολο του 1,4 εκατ. αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, γεγονός που προμηνύει παράταση. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έδωσε παράταση ως τις 12 Μαϊου.

Παράλληλα, οι δηλώσεις εργοδοτών στη νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους σε έναν με δύο εργοδότες μόλις που αγγίζουν τις 12.000.

Αν και είναι η πρώτη φορά επίσημης καταγραφής του «φαινομένου», οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εργαζόμενοι που ενώ παρέχουν μισθωτή, εξαρτημένη εργασία αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών πιθανότατα ξεπερνούν τις 100.000.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα, ουσιαστικά απολύθηκαν, είτε έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ακόμα δεν έχουν «κόψει» απόδειξη, παραμένοντας απλήρωτοι.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa