Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

 Έχουν ζαλιστεί…

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζει πια σε όλα τα επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν αυτό που είχε πει ο Ζακ Σιράκ: «Τα καλά νέα έρχονται συνήθως ένα-ένα. Αλλά οι μπελάδες πετάνε πάντα σε σμήνος».

Τίποτα δεν βγαίνει πια του «χαρισματικού» Αλέξη Τσίπρα. Τα στελέχη για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ ζυμώνονταν και ζυμώνουν ότι όλα είναι αναστρέψιμα στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών. Αρκεί στις ευρωεκλογές να μη χάσει με πάνω από 3-4 μονάδες, η ΝΔ να μην ξεπεράσει το 30% και να εμφανιστεί κόμμα που να μπορεί ως έκτο να μπει στη Βουλή. Πέραν όμως της αυθαιρεσίας στην όλη αυτή συλλογιστική, ήρθαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις και όλα αυτά φάνηκαν ευφυολογήματα ανθρώπων που δείχνουν πια να φοβούνται από το μέγεθος της ήττας που έρχεται. Η πρόσφατη έρευνα της Μetron Αnalysis έδωσε 9,2% διαφορά στις ευρωεκλογές (10,2% αν κάνει κάποιος αναγωγή χωρίς λευκά, άκυρα, αποχή και με τη ΝΔ στο 30%, ενώ υπάρχει ένα 13,8% αναποφάσιστοι). Στην δε εκτίμηση ψήφου, έδωσε 36,8% υπέρ της ΝΔ έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ να αντέχει την πίεση και να εμφανίζει ποσοστό 7,4%.

Συμπέρασμα; Κανένα από τα «Αν» των επικοινωνιακών μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ δεν στέκει, και όχι μόνο αυτό. Κανένας δεν μπορεί να μιλάει για χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές. Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι σκληρής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές και βέβαια και στις περιφερειακές , δημοτικές εκλογές. Έχω δε την αίσθηση ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μαζικότητα στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκταση της ήττας.

Δεν είναι τυχαίο. Σε δύο πυλώνες προσπάθησε να οικοδομήσει την αντεπίθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και κανένας δεν τον πιστεύει πια, δεν μετράνε καν τα επιδόματα, τα αναδρομικά, τα χαρτζιλίκια. Ο πρώτος ήταν ότι ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια και τώρα τρέχει να συνεννοηθεί για τις 120 δόσεις, τα στεγαστικά δάνεια κ.ά. Ας μη μιλήσουμε δε για το Υπερταμείο για 99 χρόνια ή τα επιτόκια μέχρι το 2060 που υπερηφάνως αποδέχτηκαν οι άνθρωποι που θα συγκλόνιζαν την Ευρώπη. Ο δεύτερος ήταν ότι η μάχη ενάντια στη διαπλοκή συνεχίζεται και τώρα τρέχει να βάλει εκπρόσωπο της οικογένειας Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ όλοι γνωρίζουν τη λατρεία που τρέφουν για αυτό Βαρδινογιάννηδες και Γιαννακοπουλαίοι, Κοντομηνάδες και Αγγελοπουλαίοι, το βαρύ πυροβολικό δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα. Ας θυμηθούμε δε ότι η προσπάθεια ενοχοποίησης δέκα κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο Novartis και του Σημίτη ευτέλισε τους νοσηρούς εγκεφάλους που το εμπνεύστηκαν. Μήπως έχετε ακούσει τίποτα για τους λογαριασμούς που θα άνοιγαν; Όχι και ούτε και θα ακούσετε. Το θέμα ήταν και είναι η λάσπη ως αυτοσκοπός και ως δείγμα ολοκληρωτισμού. Η αδέκαστη εισαγγελέας για τη Διαφθορά δεν έχει μιλήσει. Τι να πει άραγε…

Γι’ αυτό και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα Μαξίμου, μοιάζουν ζαλισμένα. Δεν έχουν μάθει να χάνουν. Ερωτεύτηκαν την εξουσία όσο κανείς και τώρα πώς να την αφήσουν. Μαζί τους και χιλιάδες που είδαν στον ήλιο μοίρα ως μετακλητοί, κρατικοί αξιωματούχοι, διορισμένοι χωρίς ΑΣΕΠ, προνομιούχοι των ΜΚΟ και άλλοι. Δεν είναι τυχαίο που η Δούρου αυτό που βρήκε να πει για την τραγωδία στη Μάνδρα και στο Μάτι ήταν ότι την κυνηγάνε επειδή είναι γυναίκα! Ο Τσιρώνης ότι βάλθηκε να μας μάθει γεωγραφία, με τον Κατρούγκαλο να δέχεται ισχυρισμούς των Τούρκων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυρίτσης ανακάλυψε τον φιλειρηνικό χαρακτήρα των μολότοφ και ο Α. Τσίπρας ανακάλυψε για υποψήφια ευρωβουλευτή την κα Λοΐζου που, απ’ ό,τι φαίνεται, πλην των επαναστατικών τιτιβισμάτων της, έκλεβε και το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά,όλες οι γκάφες που πέφτουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν μεν τη ροπή στην ανοησία και το θράσος, την επιθετικότητα και τον διχασμό.Δείχνουν όμως πια, ότι έχουν αρχίσει να ζαλίζονται. Έρχεται τσουνάμι και θα είναι και μεγάλο.

 

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa