«Οι αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων συνιστούν νομική υποχρέωση όλων των κρατών- μελών της ΕΕ», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συνέχισε: «Η μετεγκατάσταση αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχία της στρατηγικής μας για τη μεταναστευτική κρίση και πριν 2 εβδομάδες καλέσαμε ακόμη μια φορά τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους για τη μετεγκατάσταση. Δεν σας κρύβω όμως ότι ελπίζω ότι θα πειστούν όλα τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν ώστε να σταματήσει η νομική διαδικασία. Υπάρχει ακόμα χρονικό περιθώριο και εκδηλωμένη βούληση από πλευράς μου για συνεργασία».

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, εξάλλου εκτίμησε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί στο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης, καθώς έχουν μειωθεί θεαματικά όπως αναφέρει οι αφίξεις και είναι καλύτερη η φύλαξη των συνόρων και οι διαδικασίες καταγραφής.

«Πρέπει πλέον να περάσουμε σε μια ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από δυο εβδομάδες παρουσιάσαμε το πρόγραμμα ESTIA, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30.000 άτομα και χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, με προφανή οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ζουν. Όχι μόνο εντάσσονται πιο ομαλά οι οικογένειες προσφύγων αλλά η χρηματική αυτή ενίσχυση διοχετεύεται εκ νέου στην τοπική οικονομία, σε οικογενειακά καταστήματα και σε παρόχους υπηρεσιών», δήλωσε.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Ελλάδα οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που μετακινήθηκαν έως τις 15 Μαρτίου 2017 από τη χώρα μας προς άλλα μέλη της ΕΕ. «Οσοι όμως λίγοι έκτοτε εισήλθαν στη χώρα και επιλέγουν να μετακινηθούν παράτυπα -εκτός δηλαδή των προβλεπόμενων διαδικασιών της μετεγκατάστασης και της οικογενειακής επανένωσης- είναι υποψήφιοι προς επιστροφή υπό προϋποθέσεις και σε κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής», συμπλήρωσε.

Σχολιάστε ...