Οικονομία

Αγορά ακινήτων: Προβλέψεις για τόνωση μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση ΦΠΑ στις οικοδομές

Δυνατή ώθηση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου του 2020, «παγώνει» ο ΦΠΑ στις οικοδομές, των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μετά από την 1.1.2006.

Πρακτικά, αυτό θα σημάνει μία σημαντική ενίσχυση της ζήτησης, αφού οι τιμές θα είναι κατά περίπου 20% χαμηλότερες, με αποτέλεσμα 100.000 ακίνητα που είναι σήμερα απούλητα να έχουν σημαντικές πιθανότητες να βρουν αγοραστή.

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ, στα ακίνητα, θα ισχύσει για τις αντιπαροχές, όπως εξήγησε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι αυτής της κυβερνητικής επιλογής:

  1. να φύγει το τεράστιο stock ακινήτων που υπάρχει στην αγορά σήμερα
  2. να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, με την ανέγερση νέων ακινήτων

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο των ακινήτων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Ο υποψήφιος αγοραστής πλέον, θα πληρώνει μόνο το 3% που είναι ο φόρος μεταβίβασης και δεν θα πληρώνει το 24% που είναι ο ΦΠΑ. Το κέρδος πλέον είναι διπλό. Από τη μία ο κατασκευαστής ή ο ιδιοκτήτης που έχει αδιάθετο ακίνητο θα αποκτήσει μία σημαντική ρευστότητα που έτσι μπορεί να κατευθυνθεί ξανά στην ανέγερση νέων οικοδομών, ενώ ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων που μέχρι σήμερα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί θα επανέλθουν.

Παραδείγματα μετά τη μείωση του ΦΠΑ

Πολλά από τα μεταχειρισμένα ακίνητα θα αποκτήσουν ξανά μεγάλη ζήτηση. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο που τώρα κοστίζει 150.000 ευρώ, από την 1.1.2020 θα κοστίζει 121.000 ευρώ για κάποιον που το θέλει για πρώτη κατοικία και 125.000 ευρώ εάν το θέλει ως δευτερεύουσα. Ο μεν πρώτος θα έχει όφελος 29.000 ευρώ και ο δεύτερος 25.000 ευρώ.

Επίσης, θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα η οποία έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 90% στα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας.

Οι κατασκευαστές έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν από τις αρχές του 2020 να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και να χτίσουν καινούργια διαμερίσματα καθώς με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο στοκ ακινήτων το οποίο θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται του ΦΠΑ και μετά το 2023 οπότε θα λήξει η 3ετής περίοδος παγώματος.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa