Συνεντεύξεις

Αθηνά Τρανούλη στο «Π»: Αφήνουμε την αδράνεια και προχωράμε στην πράξη

Η Αθηνά Τρανούλη γεννήθηκε στο ατελιέ του οίκου υψηλής ραπτικής «Τranoulis» και η μόδα αποτελούσε, από όταν ήταν μικρό παιδί, μέρος της ζωής της. Μαζί με τον αδερφό της, Αναστάσιο Τρανούλη, συνεχίζουν την πετυχημένη και διακεκριμένη πορεία, σε Ελλάδα και εξωτερικό, του Οίκου Μόδας Τρανούλη, του οποίου ηγείται τριάντα και πλέον χρόνια ο πατέρας τους, κορυφαίος σχεδιαστής, Θοδωρής Τρανούλης.

Ιδρυτικό μέλος του κινήματος «Take Me Home» και με τη συλλογή «Athena by Tranoulis» στοχεύει μέσα από τη μόδα να βοηθήσει στην επιστροφή της κλεμμένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχει ενεργή συμμετοχή σε πλήθος φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. Το 2018 βραβεύτηκε με το βραβείο Προσωπικότητας από την Ακαδημία Τέχνης, ενώ τα σχέδιά της και το κίνημα «Take Me Home» βραβεύτηκαν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ανάμεσα σε 18 χώρες, αλλά και από τον Όμιλο «Εξάλειπτρον» απέσπασε το βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας 2019.

Γεμάτη θετική ενέργεια, λαμπερή, αυταπόδεικτα δημιουργική, ταλαντούχα, δραστήρια, με όραμα και ιδέες που εμπνέουν, γυναίκα, μητέρα, σύζυγος. Μια σύγχρονη «Καρυάτιδα» με μεγάλη προσφορά στο επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, με ευαισθησίες αλλά και ανησυχίες για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ποιοι είναι οι δήμοι που περιλαμβάνει ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών και τι είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο για μια υγιή ανάπτυξη;

Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών περιλαμβάνει τους Δήμους Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Η κρίση έχει οδηγήσει την Περιφέρειά μας σε παρακμή. Χρειάζεται ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων κι έχουμε τη διάθεση και το σχέδιο ώστε να προχωρήσουμε σε υλοποίηση των έργων άμεσα.

Η προσφορά σας στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού είναι αποδεδειγμένη. Μέσα από αυτή σας την πορεία, πώς σκοπεύετε να συμβάλλετε στην πολιτιστική ανάταση της Περιφέρειας;

Μέσω του κινήματος «Take Me Home» έχουν γίνει σοβαρές κινήσεις για την επιστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το κύριο μέλημά μας είναι η δημιουργία μουσειακών χώρων στην Αττική, ώστε η νέα γενιά να μαθαίνει μέσα από αυτά. Επίσης, προγραμματίζουμε θεατρικά δρώμενα σε σχολικούς χώρους με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και θα φτιάξουμε τις πλατείες ώστε να έχουν χώρο να παίξουν και να μην ασχολούνται μόνο με το διαδίκτυο.

Υπήρξε δέσμευση εκ μέρους σας, του κ. Πατούλη, και του δημάρχου Ωρωπού, κ. Θωμά Ρούση, για την ανέγερση σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή;

Όντως υπάρχει δέσμευση κι είμαστε σε συνεχή επαφή με τους κ.κ. Πατούλη και Ρούση τους τελευταίους μήνες για την ανέγερση του αρχαιολογικού μουσείου του Ωρωπού, αλλά και σε κινήσεις που θα βοηθήσουν τον ιατρικό τουρισμό της περιοχής. Είναι μια ιστορική περιοχή και χρειάζεται επανεκκίνηση.

Πώς αισθάνεστε που εμπλέκεστε στην πολιτική και ποια η θέση της σύγχρονης γυναίκας σε αυτόν τον τομέα;

Είναι τιμή μου να εμπλέκομαι με την πολιτική. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αδρανοποιηθεί και δεν συμμετέχει στα κοινά. Έχουμε καθήκον, εμείς οι γυναίκες, να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τον τόπο μας.

Με λόγια καρδιάς, τι θα λέγατε ότι είναι το κίνημα «Take Me Home»; Έχει πλέον παγκόσμια απήχηση και δύσκολο σκοπό που χρειάζεται τσαγανό, το οποίο φαίνεται πως το διαθέτετε. Πώς ξεκίνησε η ιδέα και ποια τα επόμενα βήματά σας;

Το κίνημα «Take Me Home» είναι ιδέα του πατέρα μου και πλέον έχει γίνει πράξη! Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει κι είμαστε περήφανοι για αυτό. Πλέον έχει έρθει η ώρα να διεκδικήσουμε την κληρονομιά μας. Είναι ένα όραμα και θα γίνει πραγματικότητα.

Πώς νιώθετε που συνεχίζετε την πολυετή επιτυχημένη πορεία του Οίκου Μόδας Τρανούλη;

Έχω γεννηθεί μέσα στη μόδα κι αισθάνομαι πολύ όμορφα που συνεχίζω την παράδοση της οικογένειας, με νέες ιδέες και αγάπη στο ελληνικό στοιχείο!

Η αρχαιοελληνική ομορφιά εμπνέει;

Η αρχαιοελληνική ομορφιά και το ελληνικό στοιχείο αγαπήθηκε κι αγαπιέται παγκοσμίως. Είναι διαχρονικό, κομψό κι ιδιαίτερα θηλυκό στιλ.

Ποια είναι η Αθηνά;

Η Αθηνά είναι σύζυγος και εργαζόμενη μητέρα, με αγάπη στο ωραίο!

Τι έχετε να πείτε στον κόσμο ώστε να σας εμπιστευτεί και να σας ψηφίσει;

Είμαι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη για δουλειά. Αγαπάω τον τόπο μου και δεν μου αρέσει αυτό στο οποίο έχει μετατραπεί η Αττική κι ολόκληρη η χώρα. Έχω κουραστεί να βλέπω ανθρώπους να παραπονιούνται για τη σημερινή κατάσταση, αλλά συγχρόνως να μην πηγαίνουν καν να ψηφίσουν. Αφήνουμε την αδράνεια και προχωράμε στην πράξη!

Πώς ενστερνιστήκατε το όραμα του κ. Πατούλη;

Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει την αξία του. Δεν έχει μείνει στη θεωρία, αλλά έχει να επιδείξει έργο! Εμένα, προσωπικά, με έχει εμπνεύσει ώστε να ασχοληθώ με την πολιτική. Ήδη σχεδιάζουμε το μέλλον της Αττικής!

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa