Πολιτική

Αισιοδοξία Σκυλακάκη: Έξοδος από την κρίση το 2ο τρίμηνο του 2021

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην ομιλία του από τη Βουλή εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει από την κρίση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή όμως σημείωσε οτι οι επόμενοι 5 – 6 μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς δεν θα κρίνουν μόνο τις ανθρώπινες ζωές αλλά και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 αναφέρθηκε  στο σχέδιο Πισσαρίδη σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και δήλωσε ότι «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 που θα έχουμε δυνατή ανάκαμψη που λίγο πολλοί την προβλέπουν αρκετοί (Microsoft, VW, αγορές). Εως τότε όμως θα έχουμε 5-6 δύσκολους μήνες και πρέπει να τους περπατήσουμε με σύνεση και σωφροσύνη για να ανοίξει νέα περίοδος για την χώρα».

Ακόμα εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει να διπλασιάσει τον αριθμό ΜΕΘ που παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 ενώ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «Άκουσα την κυρία Αχτσιόγλου να μιλά για τις δαπάνες υγείας. Οι πραγματικές δαπάνες υγείας σε όλη την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερες από τις δαπάνες που έγιναν το 2014. Σε όλη την πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ οι δαπάνες υγείας ήταν μικρότερες από αυτές που έγιναν μόνο την τελευταία χρονιά της περιόδου Σαμαρά».

Τέλος εξήγησε ότι η έναρξη της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα ευάλωτη τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και υγειονομικά και έκλεισε λέγοντας  ότι «Αρα έπρεπε να κρατήσουμε λεπτή ισορροπία στην βοήθεια που χρειάζεται η κοινωνία και από την άλλη στην μελλοντική δημοσιονομική ευστάθεια που δεν πρέπει να διαταραχθεί. Σε περίοδο αβεβαιότητας πολύ μεγάλης το σημείο καμπής στα δημοσιονομικά είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να δεις ποιο θα είναι το σημείο καμπής. Συνεπώς δημοσιονομικό κίνδυνο που να θέτει σε αστάθεια την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να τον δούμε ούτε από τον ορίζοντα γιατί τότε δεν θα έχουμε ιδέα ποιο θα είναι το σημείο καμπής. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ανακάλυψε μηχανή παραγωγής ευρώ. Πως λοιπόν θα πληρωθούν τα χρήματα που βάζουμε σήμερα; Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε μέσω του ταμείου ανάκαμψης και την δυνατότητα να αξιοποιούμε σωστά τους πόρους αυτούς. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έτσι παίρνουμε μερίδιο της μελλοντικής ανάπτυξης για να πληρώσουμε τα χρέη που κάνουμε τώρα».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa