Κοινωνία

Αιχμές του μουφτή Κομοτηνής κατά Ερντογάν: «Προκλητική η απόφαση για την Αγιά Σοφιά»

Αιχμές άφησε ο Μουφτής Kομοτηνής, Δρ. Χαλήλ Τζιχάντ κατά της απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά και πάλι σε τζαμί λέγοντας ότι αυτή η κίνηση είναι προκλητική.

Μιλώντας στον Flash 99.4, τόνισε ότι το μνημείο της Αγίας Σοφίας είναι χριστιανικός ναός που εξυπηρέτησε τους Χριστιανούς για περισσότερα από 1.000 έτη. Συγκεκριμένα, ο Μουφτής Κομοτηνής τόνισε κατηγορηματικά ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά, είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ: «Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ, ούτε στο Κοράνι και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε».

Για να τονίσει ακόμα περισσότερο αυτά που έλεγε, έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χαλίφη Ομάρ, όταν εισέβαλε στην Παλαιστίνη. «Όταν ο Σωφρόνιος, ο σεβασμιότατος Χριστιανός Ορθόδοξος του έδειξε που μπορεί να κάνει την προσευχή του μέσα στο ναό, αυτός αντέδρασε και βγήκε έξω και έκανε την προσευχή του έξω για να μην παρεξηγηθεί η εικόνα αυτή, που να κάνει ο χαλίφης Ομάρ την προσευχή του μέσα στο ναό. Για να μην παρεξηγηθεί, να μην υπάρχει αναταραχή και να μην υπάρχει πρόκληση προς τους Χριστιανούς».

«Οι εξελίξεις γύρω από την Αγιά Σοφιά μπορεί να φέρουν εντάσεις στη Θράκη»

Ο μουφτής Κομοτηνής εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η εξέλιξη αυτή προκαλέσει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. «Εμείς εδώ στην Ελλάδα, βέβαια ζούμε σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, εδώ στην περιοχή μας τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά και καθημερινά κάνουμε τις προσευχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με αυτή την απόφαση εγώ φοβάμαι δηλαδή, στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα. Δεν ήταν δηλαδή σωστή αυτή η απόφαση».

Ο Μουφτής εκτιμά επίσης ότι έπρεπε να παραμείνει μουσείο στην ουδετερότητα, όπως λέει: «Αφού είναι και καταγραμμένο στην κατάσταση της UNESCO είναι παγκόσμια κληρονομιά. Από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτα άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση».

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa