Άμυνα - Διπλωματία

Ακάρ: “Είμαστε ισχυροί” – Σε κατάσταση ετοιμότητας 60 τουρκικά πλοία

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε απειλητικό ύφος, τόνισε πως 60 πλοία του ναυτικού της Τουρκίας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, όμως υποστήριξε πως η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η Ελλάδα και να μιλήσει με την Τουρκία, «αφήνοντας τους εγωισμούς και τις κακομαθημένες συμπεριφορές»!

Σε ομιλία του στο «Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας» στην Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή 60 πλοία μας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, σε επαγρύπνηση. Τα αεροσκάφη μας είναι στους αιθέρες μας, στη θάλασσα όλοι είναι στα καθήκοντά τους. Για ποιο λόγο; Για τα δικαιώματά μας. Αν θέλουν ας έρθουν να μιλήσουμε, να συναντηθούμε. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε δίκιο και είμαστε ισχυροί».

Ο Ακάρ, αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, τόνισε πως «υπάρχει ένα μόνο πράγμα που πρέπει να γίνει. Να έρθει η Ελλάδα να μιλήσουμε, να συναντηθούμε. Μέσω διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις με λογικούς και έξυπνους τρόπους δράσης και θα γίνουν αποδεκτές. Εκτός από αυτό, με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές και λέγοντας πως “θα γίνει ό,τι λέω εγώ”… όχι αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί και να γίνει αποδεκτό».

Η τουρκική εφημερίδα Υeni Safak σε δημοσίευμά της αναφέρει πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι Tάσουτζου στη Μεσόγειο, σύντομα θα ταξιδέψει στις περιοχές που αυτή την περίοδο πραγματοποιεί έρευνες το «Μπαρμπαρός». Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, βρίσκεται εντός της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης και συνεχίζει τις εργασίες του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία το Σάββατο ανακοίνωσε νέα Navtex για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία λήγει στις 14 Νοεμβρίου. Η προηγούμενη Navtex έληγε στις 4 Νοεμβρίου.

Η Navtex ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω του σεισμού της Παρασκευής που έπληξε τις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε την Ελλάδα «σε έναν άνευ όρων διάλογο με τη χώρα μας για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ανατολικής Μεσογείου όσο και άλλων αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Σαμψούντα τόνισε πως «με τη βοήθεια του Θεού θα συνεχίσουμε με το “Ορούτς Ρέις”, με το “Φατίχ”, με το “Μπαρμπαρός”, με το “Κανουνί” και με το “Γιαβούζ”. Με αυτά τα πλοία, με τις σεισμικές μας έρευνες και με τις γεωτρήσεις μας, το μέλλον μας θα είναι διαφορετικό».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa