Υγεία

«Άκου την καρδιά σου» – Ένα σεμινάριο για την αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής

Χριστόδουλος Στεφανάδης

Πρόκειται για μια αθώα, αλλά και ύπουλη ασθένεια. Αφορά περισσότερους από 200 χιλιάδες Έλληνες κι όμως δεν το γνωρίζουν όλοι. Είναι η κολπική μαρμαρυγή, μια από τις συχνότερες και σημαντικότερες μορφές αρρυθμίας.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, υπό του διεύθυνση του Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το γρίφο της σύγχρονης αυτής ασθένειας και να εξηγήσει σε ασθενείς και μη πως μπορούν να ζήσουν μαζί της μακριά από νοσοκομεία και ιατρικα γραφεία.

Οι διοργανωτές σχεδιάζουν μια διαφορετική εκδήλωση, ένα πρωτοποριακό event, που το ονομάζουν διαδραστικό σεμινάριο. Την Κυριακή το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής σημαντικοί Έλληνες γιατροί θα επιχειρήσουν μέσα από κατανοητές ομιλίες και γραφικές αναπαραστάσεις να εξηγήσουν τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ παράλληλα θα συνομιλήσουν με τους παρευρισκόμενους, θα ακούσουν τις απορίες τους και θα τους καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα διαρκέσει σχεδόν τρεις ώρες. Από το βήμα της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα περάσουν οι πλέον εξειδικευμένοι γιατροί στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής για να εξηγήσουν βήμα-βήμα τα στάδια της νόσου, τις μεθόδους πρόληψης, τις τεχνικές αντιμετώπισης της, αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική τα τελευταία χρόνια. Στο ακροατήριο θα βρίσκονται ασθενείς που θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, αλλά και άνθρωποι που απλά προσέχουν την υγεία τους και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Άλλωστε τα στατιστικά δείχνουν ότι η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι σπάνια. Αγγίζει το 1% του πληθυσμού και όσο αυξάνεται η ηλικία φτάνει μέχρι και το 10%, ενώ οι νοσούντες είναι πάνω από 50.000 στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «ψυχή του εγχειρήματος», ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης «Η κολπική μαρμαρυγή έχει επιλεγεί ως πρώτη θεματολογική ενότητα γιατί αφορά περισσότερους από 200.000 Έλληνες και οι μισοί από αυτούς δεν τυγχάνουν της βέλτιστης αντιμετώπισης με βάση στοιχεία Εθνικών και Ευρωπαϊκών καταγραφών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα, με κυριότερο αυτών το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Το 1ο διαδραστικό σεμινάριο με τη συμμετοχή ασθενών και τίτλο «Άκου την καρδιά σου» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 με 2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ελεύθερη είσοδο για όλους. Όπως σημειώνει ο κ. Στεφανάδης «Θέλουμε να περάσουμε στη δύσκολη αυτή εποχή για τα συστήματα υγείας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να μάθουν αυτά που πρέπει για το πρόβλημά τους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αφομοίωση των νέων εξελίξεων και την προαγωγή της υγείας και την μακροζωίας.»

Παράλληλα, στο χώρο θα πραγματοποιείται και συγκέντρωση φαρμάκων για τις ανάγκες της καμπάνιας του «Όλοι μαζί μπορούμε».

afisa

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa