Επιστήμη

Ακόμη ψάχνουν από που προήλθε ο κορωνοϊός – Χρειάζεται έρευνα λένε οι επιστήμονες

Η προέλευση του κορωνοϊού παραμένει ασαφής και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία προκειμένου να διασαφηνιστεί εάν εμφανίστηκε στη φύση ή από διαρροή εργαστηρίου, αναφέρει μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων σε επιστολή της.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η προέλευση της πανδημίας», αναφέρουν 18 επιφανείς επιστήμονες, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Ραβίντρα Γκούπτα, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ καθώς και ο Τζες Μπλουμ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη των ιών στο Ερευνητικό Κέντρο “Fred Hutchinson” για τον Καρκίνο.

«Τόσο η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο όσο και εκείνη της μετάδοσης μεταξύ ζώων, είναι πιθανές», αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους προς το περιοδικό Science.

Σημειώνεται ότι η πανδημία της Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 3,34 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Επιπλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η έρευνα του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνει μια «ισορροπημένη εκτίμηση» της θεωρίας ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο.

Στην τελευταία του έκθεση, την οποία συνέταξε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ που παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες στη Γουχάν, πραγματοποιώντας επισκέψεις εντός της πόλης καθώς και στις γύρω περιοχές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι πιθανότατα ο ιός να μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, και πως η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένων αρκετών θεωριών συνωμοσίας.

«Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τόσο την εκδοχή της μετάδοσης από ζώα όσο και εκείνη της εργαστηριακής διαρροής, μέχρι να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία», αναφέρουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία μια επιστημονικά άρτια και αντικειμενική έρευνα.

«Σε αυτή την περίοδο που δυστυχώς υπάρχει αντι-ασιατικό αίσθημα σε κάποιες χώρες, επισημαίνουμε ότι στην αρχή της πανδημίας ήταν οι Κινέζοι γιατροί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολίτες που κοινοποίησαν στον υπόλοιπο κόσμο σημαντικές πληροφορίες για τη διασπορά του ιού – κάτι που συχνά είχε μεγάλο προσωπικό κόστος για εκείνους», τονίζουν.

Επιπλέον διερεύνηση είχε ζητήσει και ο ΠΟΥ 

Υπενθυμίζεται ότι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξετάζουν την προέλευση του ιού, πρόκειται να συμπληρώσουν μια αρχική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όταν η πρώτη έκθεση είχε δοθεί στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σηεμίωσε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

Τονίζεται, παράλληλα, ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει συσταθεί με συμβουλευτικό ρόλο προς τον ΠΟΥ, έστειλε την Τετάρτη το μήνυμα ότι η «καταστροφή» που προκάλεσε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ασκώντας κριτική για καθυστερημένη αντίδραση τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από τα κράτη, αλλά και για «τοξικό συνδυασμό» λάθος χειρισμών.

Μάλιστα, οι ειδικοί της επιτροπής μιλούν ένα «πραγματικό Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα» και ζητούν να γίνουν άμεσα αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης.

Ο ΠΟΥ θα έπρεπε να έχει κηρύξει το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης νωρίτερα από τις 30 Ιανουαρίου, αλλά ο επόμενος μήνας στην ουσία «χάθηκε» καθώς τα κράτη δεν έλαβαν ισχυρά μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του αναπνευστικού παθογόνου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, η επιτροπή.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER