Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στο «Π»: Χτίζω ομάδα για όλους τους Κρητικούς

Ως «σύγκρουση της πολιτικής τού χθες με την πολιτική του σήμερα» περιγράφει το διακύβευμα του αγώνα για την Περιφέρεια Κρήτης, μιλώντας στο «Π», ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει και τη στήριξη της ΝΔ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορεί τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ότι έχει αφήσει την Περιφέρεια να λειτουργεί «στον αυτόματο πιλότο», ενώ απαριθμεί και τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα και για το rebranding της Κρήτης.

K. Μαρκογιαννάκη, μπήκατε στον στίβο της διεκδίκησης της Περιφέρειας Κρήτης έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Άρα, φέρετε «χρίσμα». Αισθάνεστε ότι είστε μια υποψηφιότητα αμιγώς κομματική;

Φυσικά και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου το γεγονός ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μού ζήτησε να ριχτώ στην μάχη των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπό μου με γέμισαν τιμή, ενθουσιασμό και μεγάλη ευθύνη.

Ωστόσο, ο αγώνας για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι μόνο κομματικός ή παραταξιακός. Είναι ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή όλων των πολιτών της Κρήτης, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Είναι η σύγκρουση της πολιτικής τού χθες με την πολιτική του σήμερα. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ομάδα που χτίζω στο ψηφοδέλτιό μου υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες, είναι μια ομάδα που απευθύνεται σε όλους τους Κρητικούς, και όποιος ακόμη θέλει να προσφέρει είναι καλοδεχούμενος.

Είναι δύσκολη μάχη, έχω πλήρη επίγνωση, αλλά θα τη δώσω με όλη μου την ψυχή και θα προσπαθήσω να πείσω τους Κρητικούς ότι αξίζω την εμπιστοσύνη τους και ότι αξίζει να τολμήσουμε την αλλαγή.

Ο κ. Αρναουτάκης έχει κάνει ήδη δύο θητείες. Εκ του μακρόθεν, θεωρείται «επιτυχημένος» περιφερειάρχης. Τι σας ώθησε στο να θέσετε υποψηφιότητα απέναντί του;

Επιτυχημένες δημόσιες σχέσεις έχει. Όχι επιτυχημένη θητεία. Αν δείτε το έργο του, θα διαπιστώσετε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Ένας περιφερειάρχης ο οποίος, ύστερα από δύο θητείες, δεν έχει παραδώσει ούτε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο δεν θεωρείται επιτυχημένος. Ένας περιφερειάρχης ο οποίος έλαμψε διά της απουσίας του, θρονιασμένος στο γραφείο του, να ασχολείται μόνο με τις πελατειακές του σχέσεις, δεν είναι επιτυχημένος. Η Κρήτη εδώ και χρόνια προχωράει στον «αυτόματο πιλότο». Στηρίζεται απλά στο μεράκι και την εργατικότητα των κατοίκων της, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κεντρική διοίκηση, καθώς βασικά προβλήματα του νησιού δεν έχουν ακόμα λυθεί. Βόρειος οδικός άξονας, κάθετες οδικές συνδέσεις, ενεργειακή επάρκεια, διαχείριση νερού, βιολογικοί καθαρισμοί. Όλα αυτά είναι αδιανόητο να μην έχουν λυθεί ακόμα, επειδή η κεντρική εξουσία δεν έχει φροντίσει την Κρήτη όπως θα έπρεπε. Δύο θητείες χωρίς όραμα σημαίνουν εννιά χρόνια απραξίας. Ήρθε ο καιρός λοιπόν να σταματήσει η ανακύκλωση προσώπων και νοοτροπιών, που αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο του νησιού.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες μιας δικής σας περιφερειακής Αρχής; Ποια είναι αυτά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν ή πρέπει να «τρέξουν» πιο γρήγορα;

Πρώτον, το ταλαίπωρο οδικό δίκτυο του νησιού που η μόνη πρωτιά που φέρνει κάθε μήνα είναι σε ατυχήματα και θανάτους. Όλα αυτά τα χρόνια, ακούμε υποσχέσεις, γεμίζουμε φρούδες ελπίδες χωρίς καμία προοπτική, αντιμετωπίζουμε κωλυσιεργία και αδράνεια από πλευράς Περιφέρειας, που είναι αδιανόητη στην κοινή λογική.

Δεύτερη προτεραιότητα η λειψυδρία, αφού κάθε χρόνο βρισκόμαστε σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης και συζητούμε για λήψη μέτρων. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα νησί που στηρίζεται αμιγώς στην πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό και να αντιμετωπίζει θέματα ύδρευσης και άρδευσης; Χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας περί σπατάλης και άσκοπης χρήσης, αλλά φυσικά και μεγάλα έργα στη διαχείριση των υδάτων μας.

Τέλος προτεραιότητά μου θα είναι η ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας, που βρίσκεται σε καθεστώς πρωτοφανούς αδιεξόδου και μεγάλης αβεβαιότητας τόσο από ισχυρές πιέσεις εγχώριες όσο και από ξένα συμφέροντα.

Διαβάζοντας τοποθετήσεις σας, είδα ότι στέκεστε στο ότι η Κρήτη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «παγκόσμιο brand». Πώς θα πρέπει να γίνει αυτό το rebranding της Περιφέρειας; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης;

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα του προϊόντος «Κρήτη». Υπάρχει η Κρήτη της παράδοσης, η Κρήτη της φιλοξενίας, η Κρήτη της απόλαυσης αλλά και η Κρήτη των σύγχρονων, τελευταίας τεχνολογίας, άρτιων υποδομών. Υπάρχει η Κρήτη με την τεράστια ιστορία και κουλτούρα της, η γη και η θάλασσα, η κουζίνα μας. Μα πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποί της.

Η Κρήτη είναι ευλογημένη με απαράμιλλους πόρους, μοναδικούς στον κόσμο… Τα συστατικά είναι υπέροχα, αλλά η διαχείριση ή η συναρμολόγηση του προϊόντος είναι προβληματική εδώ και χρόνια. Ο νυν περιφερειάρχης, αντί να σχεδιάζει και να υλοποιεί με το βλέμμα στο μέλλον, περιοριζόταν στο να κάνει τον τροχονόμο διανομής κονδυλίων, με το βλέμμα στις δημόσιες σχέσεις τού σήμερα. Το μάρκετινγκ, η προώθηση και το branding ήταν σχεδόν εγκληματικά, με τις αρμόδιες Αρχές να ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά σε αναποτελεσματικές εκστρατείες και ερασιτεχνικές προσπάθειες προώθησης του νησιού.

Είναι πια δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Άρα, ο «Κλεισθένης» δεν θα αλλάξει. Θεωρείτε ότι, με αυτό το πλαίσιο, μπορεί να λειτουργήσει η διακυβέρνηση μιας Περιφέρειας; Και πώς εσείς μπορείτε να πετύχετε ευρείες συναινέσεις;

Δεν είναι τυχαίο ότι ο «Κλεισθένης» απορρίφθηκε από το σύνολο των αυτοδιοικητικών θεσμών και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Ψηφίστηκε όμως και, πλην πολιτικού απροόπτου, θα αποτελέσει μια νέα, επικίνδυνη πραγματικότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Αυτό στο οποίο μπορούμε να ελπίσουμε είναι ότι όλοι όσοι εμπλακούμε στα κοινά της Αυτοδιοίκησης θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας και δεν θα πατήσουμε πάνω στις δυνατότητες που μας δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των τοπικών αντιπάλων μας.

Επιβάλλεται να εργαστούμε όλοι στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ώστε πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης –μέσα από έναν σοβαρό και ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης– να είναι η άμεση απόσυρση αυτού του περιστασιακού νόμου-τερατουργήματος, που μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει.

Είστε άνθρωπος της νέας γενιάς, παρ’ ότι έχετε πολιτική εμπειρία. Είναι σαφώς κρίσιμο να μπαίνουν νέοι στην πολιτική. Είναι, όμως, η νεότητα «πανάκεια»; 

Η νέα γενιά όχι μόνο δεν διστάζει να εκφράσει πολιτική άποψη, αλλά επιδιώκει να παρεμβαίνει, να αναπτύσσει συλλογική δράση και να διεκδικεί. Η νέα γενιά δεν είναι απολιτίκ. Είναι άξια, ικανή, μορφωμένη αλλά και χειραφετημένη, ελεύθερη, κριτικά σκεπτόμενη. Ο κόσμος πλέον προσβλέπει στο κάτι διαφορετικό που μπορούν να του δώσουν νέα πρόσωπα, με φρέσκες ιδέες και ακούραστη διάθεση. Κανένας τόπος δεν έχει μέλλον εάν η νέα γενιά δεν εμπλακεί ενεργά με τα κοινά και δεν πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa