Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω αυτά που κάνατε

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψήφου των απόδημων Ελλήνων αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία και είπε χαρακτηριστικά πως «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική. Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις. Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα; Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του. Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία. Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας –δεν είναι πλέον, βολεύτηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «εγώ δεν δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική. Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων. Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας. Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη. Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια».

Τέλος ο κ. Τσίπρας έκλεισε λέγοντας ότι «το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό. Αν δεν ήταν άλλωστε, δε θα διαλέγατε ως υφυπουργό αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό τον κ. Διαματάρη. Γιατί ξέρατε καλά τον κο Διαματάρη, πριν τον κάνετε υφυπουργό. Ξέρατε πολύ καλά όχι μόνο ότι δεν είχε πτυχίο. Αλλά και την ιστορία του Εθνικού Κήρυκα. Ξέρατε ότι ο ίδιος είχε υπογράψει στην εφημερίδα του κείμενο, το 2017, με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα, στο οποίο αποκαλούσε τους χουντικούς ”μάλλον καλοπροαίρετους”».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER