Έως και το Eurogroup που έχει οριστεί στις 21 Ιουνίου, είναι βέβαιον ότι θα ακούσουμε πολλά. Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα έχει αρχίσει το εικοσαήμερο… εικονικών εκπτώσεων. Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στα εγκαίνια της μεγάλης ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια», ξεκαθάρισε: «Εργαστήκαμε σκληρά για να έρθει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μετά από τρία χρόνια επίπονης προσπάθειας, η οικονομία μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης, με την έννοιά μας να είναι σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο».

Και ήρθε μετά ο κ. Τσακαλώτος για να διαβεβαιώσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι από το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα δοθεί «μέρισμα» στο τέλος του χρόνου σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Βέβαια,για το ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση και επειδή το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του,κουβέντα…

Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.Μια ιστορία στην οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να αναφέρεται ή την παραμορφώνει. Είναι σαφές όμως ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα. Από τη μια, δηλαδή, να εξαντλεί μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, την πάλαι ποτέ μεσαία τάξη, για να μπορεί από την άλλη να συντηρεί ένα πελατειακό δίκτυο μοιράζοντας γλίσχρα επιδόματα σε όσους έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο. Μια πολιτική που μπορεί να βολεύει μικροκομματικά,αλλά δεν μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση για να αναπτυχθούν η οικονομία και η χώρα.

Είπαν και άλλα τις τελευταίες ημέρες όμως οι κ.κ.Τσίπρας και Τσακαλώτος.«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την οριστική λύση για το χρέος, θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. Στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης και διαρκή υποβοήθηση της αναπνοής της. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος».

Άλλη πραγματικότητα όμως είναι αυτή που καταγράφει η Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 1ο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση: Η ελληνική οικονομία έχει αύξηση εξαγωγών αλλά μείωση κατανάλωσης και κυρίως μείωση επενδύσεων. Είναι αυτή εικόνα ανάπτυξης;Είπε και άλλα όμως η ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό ανεργίας, λέει, τον Φεβρουάριο του 2018 ανήλθε σε 20,8%, έναντι του 20,7% τον Ιανουάριο του 2018. Το σύνολο των απασχολουμένων, τον Φεβρουάριο του 2018, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.735.098 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 978.072 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.277.165 άτομα. Με απλά λόγια, περίπου ο μισός πληθυσμός δεν εργάζεται. Είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυρές, μαθητές. Είναι αυτό ανάπτυξη «στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις»;

Aκούσαμε κι άλλα προπαγανδιστικά τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε ένα 48ωρο μάλιστα, είχαμε πέντε σημαντικές ειδήσεις και οι πέντε γεμάτες ψέματα. Η κατάργηση της αξιολόγησης των καθηγητών από τον υπουργό Παιδείας. Η συμφωνία των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα Σκόπια. Η παράδοση του πάρκου Γουδή στον λαό. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «στα λαϊκά στρώματα». Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων! Όλα παραποιημένα από πρωθυπουργό και υπουργούς.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανήγγειλε ότι καταργεί με έναν νόμο και ένα άρθρο την αξιολόγηση των καθηγητών στα σχολεία, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο νόμος εξαιρούσε τους καθηγητές από τις απολύσεις όταν προβλέπονταν σε περιπτώσεις αξιολόγησης!

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δήλωσε με στόμφο ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει με τα Σκόπια την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», αλλά η αλήθεια είναι ότι καμιά τέτοια συμφωνία δεν υπήρξε! Τέτοιο όνομα έχει πέσει στο τραπέζι στο παρελθόν από τη FYROM, αλλά καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επίσημη αποδοχή της.

Ο υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων δεν πρόκειται να δει μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, ενώ η αλήθεια είναι ότι πάνω από το 60% των ιδιοκτητών, ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές, θα υποστούν αυξήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος ανήγγειλε από τα Ψαρά το… μεγάλωμα της Ελλάδας, αφού «πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα, με την αναγνώριση της ΑΟΖ»». Όμως η ΑΟΖ πρέπει να πει κάποιος στην κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέση με τα χωρικά ύδατα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράδοση του πάρκου Γουδή στον λαό, για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αυτό που δεν μας είπε όμως είναι πώς θα παραδώσει κάτι που δεν του ανήκει! Δηλαδή το πάρκο Γουδή δεν ανήκει στο κράτος, σε έναν φορέα. Είναι ιδιοκτησία των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και του υπουργείου Άμυνας.

Πόσα ακόμη θα ακούσουμε μετά την ψήφιση του επικαιροποιημένου (4ου) μνημονίου και ιδιαίτερα μετά την 21η Αυγούστου, την έξοδο από τα μνημόνια;Πόσο ακόμη θα αλλοιώσουμε την πραγματικότητα με την προπαγάνδα;

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...