Πολιτική

Αλλάζουν τα δεδομένα – Πώς η Novartis ενώνει την αντιπολίτευση

Με «όπλο» την επίκληση της σκανδαλολογίας, η κυβέρνηση επιχειρεί, όπως εκτιμούν στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να διαμορφώσει ένα σκηνικό όμοιο με αυτό του 2015, με την επαναφορά του «ηθικού πλεονεκτήματος» και την ταύτιση της αντιπολίτευσης με πρακτικές διαφθοράς και διαπλοκής.

Την ίδια ώρα, όμως, στο «στρατόπεδο» των δυνάμεων του λεγόμενου «ευρωπαϊκού μετώπου» παρατηρείται ανασύνταξη και σύμπτυξη δυνάμεων, όπως μαρτυρεί και η συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Εδραία πεποίθηση κορυφαίων στελεχών και βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, είναι ότι πέρα από το σκηνικό «έντιμοι εναντίον διεφθαρμένων», που διαμορφώνει η κυβέρνηση, επιχειρείται και ένας διεμβολισμός τόσο της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής.

Στα της ΝΔ, αυτός ο διεμβολισμός εκτιμάται πως επιχειρείται μέσω του «φλερτ» κυβερνητικών παραγόντων με στελέχη της «καραμανλικής» πτέρυγας, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στις προθέσεις του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή η τάση του Μεγάρου Μαξίμου να διαχωρίζει… την ήρα από το στάρι, ήτοι το ΠΑΣΟΚ της κας Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Βέβαια, η σύμπλευση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και με άλλους και η δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής ενοποίησε τον χώρο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου εγκατέλειψε τις προθέσεις του.

Μάλιστα, η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Κεντροαριστεράς φάνηκε και με τη διαχείριση του Σκοπιανού, καθώς οι θέσεις ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος, με την κυβέρνηση να αποτιμά ως θετική και χρήσιμη τη στάση της κας Γεννηματά. Όμως η αλλαγή του σκηνικού και οι χειρισμοί στην υπόθεση Novartis άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, δημιούργησαν νέους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα αυτή να αναδεικνύεται σε κοινή συνισταμένη και πόλο συσπείρωσης για το λεγόμενο μέτωπο των «ευρωπαϊκών δυνάμεων», που είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα.

Κοινή στάση

Τούτων δοθέντων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επί της ουσίας κοινή στάση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής στην ψηφοφορία για την Προκαταρκτική Επιτροπή. Η ΝΔ απείχε από τη διαδικασία, λέγοντας μεν «ναι» στην Επιτροπή, αρνούμενη όμως να νομιμοποιήσει τις «μεθοδεύσεις» με τη μία κάλπη και τα ονομαστικά ψηφοδέλτια, την ώρα που δεν ασκούνται διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα.

Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής, ήτοι οι ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, απείχαν με τη σειρά τους, ρίχνοντας στην κάλπη ψηφοδέλτιο που είχε εκτυπωθεί από τα γραφεία των κομμάτων και αποτύπωνε μεν το «ναι» στην Προκαταρκτική, αλλά και το αίτημα για πλήρους διάρκειας Προκαταρκτική. Συνεπώς, αφού το ψηφοδέλτιο δεν ήταν αυτό που μοίρασε η Βουλή, η ψήφος των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής λογίστηκε ως άκυρη.

Μάλιστα, επί της διαδικασίας, η προσέγγιση των δύο κομμάτων είναι κοινή: Και η ΝΔ ζήτησε πλήρη λειτουργία της Επιτροπής, ώστε να μπορέσει να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να καταστεί εφικτό να κληθούν οι μάρτυρες –ακόμα και με κουκούλα ή αλλοιωμένη φωνή, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης– στην Επιτροπή και, αν είναι δυνατόν, να εξεταστούν και κατ’ αντιπαραβολή με τα πολιτικά πρόσωπα που κατονόμασαν στις καταθέσεις τους. Η στάση, δε, στην ψηφοφορία προοιωνίζεται, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες, και σε σύμπλευση στην Προκαταρκτική Επιτροπή, όταν το προεδρείο θα ξεκινήσει τις εργασίες της και θα θέσει επί τάπητος την ατζέντα, αλλά και τον ευκταίο χρόνο διάρκειας και τη συχνότητα των συνεδριάσεων.

Μετωπική σύγκρουση από τη ΝΔ

Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα, η ΝΔ επιλέγει την οδό της μετωπικής σύγκρουσης και πλέον θα κινείται σε λογική ολικής αποδόμησης των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση, ενώ τα «γαλάζια» στελέχη ετοιμάζονται και για τη «μάχη» της Προκαταρκτικής. Κεντρική εκτίμηση της οδού Πειραιώς είναι ότι η συζήτηση της Τετάρτης υπήρξε για την κυβέρνηση «Βατερλώ» και ότι «οι κατήγοροι μετεβλήθησαν σε κατηγορουμένους».

Αυτό, σύμφωνα με κεντρικές «γαλάζιες» πηγές, στηρίζεται στην «υποτονική» εμφάνιση του πρωθυπουργού και περισσότερο στην αναφορά του σε πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες, στις γενικόλογες αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως π.χ. ο Παύλος Πολάκης) σε «κακές πρακτικές του παρελθόντος», αλλά όχι σε στοιχεία της δικογραφίας, καθώς και, όπως το έθετε ανώτατη κομματική πηγή, στα «πολλά κατεβασμένα κεφάλια» μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, υπονοώντας δηλαδή αμηχανία των κυβερνητικών βουλευτών στη διαδικασία.

Σε αυτό το μήκος κύματος, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ομιλία-ομπρέλα το βράδυ της Τετάρτης έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει… νέμεση διά των εκλογών και μάλιστα σε μια κάλπη. «Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το θέλετε, όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά, κ. Τσίπρα, και μάλιστα σύντομα. Με τον μόνο τρόπο, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Διότι, ό,τι και να κάνετε, εκλογές θα γίνουν. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είναι, άλλωστε, παγιωμένη η εκτίμηση τόσο σε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ όσο και σε βουλευτές του κόμματος, ότι, μετά την αρχική κατάσταση διαχείρισης κρίσης των πρώτων ημερών που ανέκυψε η υπόθεση, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλά επανακτά έδαφος, αλλά «βγάζει» στη σέντρα την κυβέρνηση. Και αυτό προτίθεται να κάνει με ένταση και στην Προκαταρκτική Επιτροπή, μια και η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει στηθεί μια κανονική επιχείρηση συκοφάντησης και σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, η οποία μπορεί να απαντηθεί μόνο με «φως» και απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης, ιδίως από τη στιγμή που τα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία διατρανώνουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις Αρχές και να «καθαρίσουν» το όνομά τους.

Έρχεται ο Καμμένος

Στο μεταξύ, το αμέσως επόμενο διάστημα και με μικρή καθυστέρηση λόγω της κατάθεσης του «μεσάζοντος» Βασίλη Παπαδόπουλου, η ΝΔ θα καταθέσει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου – Σαουδικής Αραβίας. Μένει, δε, να φανεί, αν και το Κίνημα Αλλαγής θα συνταχθεί με αυτή την πρόταση, αν και τόσο η κα Γεννηματά όσο και ο κ. Θεοδωράκης έχουν εξαπολύσει δριμεία πυρά εναντίον του υπουργού Άμυνας, όπερ και προδιαθέτει θετικά.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa