Άρθρα

Αλλάξτε τώρα το… μείγμα

Η έρευνα που έκανε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας, και που είδε το φως της δημοσιότητας, θα έπρεπε να έχει χτυπήσει καμπανάκι στα πολιτικά κόμματα.

Τουλάχιστον σε αυτά που κυβέρνησαν, κυβερνούν ή θα ξανακυβερνήσουν.

Τι είπε πολύ απλά αυτή η έρευνα;

Ότι από το 1 ευρώ εισόδημα που μπαίνει στις τσέπες των πολιτών, το μισό πάει σε φόρους και λογαριασμούς! Το υπόλοιπο, που μένει, πάει κυρίως στην αγορά βασικών ειδών διατροφής, ενώ υπάρχει και ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού (σε 10% το υπολογίζει η έρευνα) που «μπαίνει μέσα» και δανείζεται ή αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς.

Το πιο ανησυχητικό αυτής της έρευνας είναι ότι, παρά την αίσθηση αισιοδοξίας που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και από τις «ενέσεις» που κάνει με μια σειρά από μέτρα, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι το εισόδημά τους θα λιγοστέψει ακόμη περισσότερο τους επόμενους έξι μήνες.

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι θα μείνουν ακόμη λιγότερα χρήματα τα οποία θα πέσουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσει ο εφιάλτης των προηγούμενων χρόνων που οδήγησε στον «θάνατο του εμποράκου».

Η εξίσωση λοιπόν που οφείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να λύσει, εάν πράγματι θέλει να στηρίξει τους πολλούς και όχι τους λίγους ισχυρούς (που ήδη είδαν σημαντικές ελαφρύνσεις από τα πρώτα μέτρα τις κυβέρνησης σε σχέση με τα μεσαία εισοδήματα), είναι να αντιστρέψει αυτό το ποσοστό.

Δηλαδή να μένουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη του καταναλωτή, ώστε να μπορεί να τα επιστρέφει στην αγορά.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχιστεί το μαρτύριο των μικρομεσαίων, αλλά και της μεσαίας τάξης. Και μπορεί οι αριθμοί σε λίγο καιρό να ευημερούν και πάλι, αλλά αυτοί που αποκαλούμε ως μεσαία τάξη θα συνεχίσουν να βλέπουν τη ζωή τους να βαλτώνει, και να μην επιστρέφει η αισιοδοξία.

Γι’ αυτό και επιμένω ότι πρέπει επειγόντως να διαμορφωθεί εκ νέου το μείγμα της πολιτικής με μέτρα που θα στηρίζουν και  άλλες κοινωνικές ομάδες, ώστε να αλλάξει το ταξικό πρόσημο, υπέρ εκείνων που στηρίζουν την πραγματική οικονομία.

Σε αυτήν την πρόκληση, στην οποία απέτυχε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να ανταποκριθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και εάν η πρώτη είχε ιδεοληψία με την… προστασία των φτωχών, η δεύτερη ας μην έχει την ίδια με τη στήριξη των πλουσίων.

Διότι και η μία και η άλλη με αυτήν την επιλογή αδικούν όλους όσοι βρίσκονται στη μέση. Και δεν είναι και λίγοι.

Και αυτό καλό θα είναι να το λάβουν υπ’ όψιν τους και οι «γαλάζιοι» σύνεδροι, που, πέρα από τις μάχες της… καρέκλας, καλό θα είναι να δουν τη μεγάλη εικόνα της κοινωνίας.

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa