Οικονομία

Ανάκαμψη στο ΧΑ, η ΔΕΗ έδωσε… ρεύμα

Ακολουθώντας την αγορά ομολόγων, που δείχνει εμπιστοσύνη στις δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της χώρας, το χρηματιστήριο αντιπαρέρχεται την εκλογική αβεβαιότητα και επιστρέφει σε ανοδική τροχιά. Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, μετά από δύο μέρες απωλειών.

Στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος συνέβαλαν πληροφορίες και φήμες ότι η ΔΕΗ βρίσκει πεδίο συνεννόησης με ιδιώτες επενδυτές για την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ταχύτατα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η μετοχή της ΔΕΗ «απογειώθηκε» σήμερα στο +11,3% και έκλεισε με κέρδη 10,5%, δίνοντας κατεύθυνση στα εμποροβιομηχανικά blue chips, που ήταν ο κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης.

Θετική επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές

Θετική η επίδραση και από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σήμερα ανοδικά, εκτιμώντας ότι η παραίτηση της Μέι μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας για ολοκλήρωση του Brexit.

Για την ελληνική αγορά το «στοίχημα» τώρα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, που μπορεί να ανοίξει νέο κύκλο αβεβαιότητας και να αποδειχθεί καταλύτης πολιτικών εξελίξεων με ενδεχόμενο την επίσπευση των εθνικών εκλογών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Προς το παρόν, με τη σημερινή ανάκαμψη συνεχίζεται η συσσώρευση στη στενή ζώνη τιμών όπου κινούνται οι βασικοί δείκτες το τελευταίο 10ήμερο.

Επόμενος στόχος για τον ΓΔ είναι η υπέρβαση των 737-740 μονάδων, που θα επιβεβαίωνε την ανοδική δυναμική της αγοράς και θα αποτελούσε προοίμιο νέου κύκλου ανάκαμψης. Στήριξη υπάρχει στις 720 μονάδες και θεωρείται πλέον ισχυρή μετά την επιβεβαίωσή της στη φάση της διορθωτικής κίνησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 732,02 μονάδες, με κέρδη 0,89%.

O FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1%, κλείνοντας στις 1.903,26 μονάδες.

Οριακή άνοδο 0,07% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε -0,97%.

Στο ταμπλό των blue chips την ΔΕΗ (+10,5%) ακολούθησε η Τρ. Πειραιώς με +5%. Με αξιόλογα κέρδη Φουρλής +2,8%, Jumbo +2%, Μυτιληναίος +1,8%, Coca-Cola +1,6%, ΟΤΕ και Βιοχάλκο +1,4%.

Στο κόκκινο Eurobank και ΕΧΑΕ -0,8%, Τιτάν -0,5%.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa