Slider Πολιτική

Ανάλυση του «Π»: Τι πήρε από τη Μέρκελ ο Μητσοτάκης

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα στη Γερμανία. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πια ως μια «προβληματική» χώρα, αλλά ως μια χώρα που βγαίνει από την κρίση και προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες».

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, ίσως το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα, της τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την κα Μέρκελ. Σε αυτήν τη φράση συγκεφαλαιώνεται και η στρατηγική του πρωθυπουργού: Πέρα από το να διεκδικήσει απτά πράγματα, όπως η μείωση των πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ευρύτερα να αλλάξει την προσέγγιση ως προς τη χώρα μας. Με άλλα λόγια, να παγιώσει την αίσθηση ότι η χώρα δεν συνεχίζει απλά ατέρμονα τον μνημονιακό κύκλο, αλλά, αντίθετα, έχει βγει από αυτόν και πορεύεται με ένα σχέδιο δικής της ιδιοκτησίας από εδώ και πέρα.

Αυτό το σχέδιο ανέλυσε στη συνάντηση του Βερολίνου ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του. Όχι ότι τις βασικές του πτυχές δεν γνώριζε η κα Μέρκελ, η οποία ήταν πλήρως ενήμερη τόσο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη όσο και για την ένταση των πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών τις πρώτες 50 μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ.

Στην προμετωπίδα της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου είναι η έννοια της «αξιοπιστίας». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ότι αξιόπιστος δεν καθίσταται κανείς όταν το λέει ότι είναι, αλλά όταν καταθέτει δείγματα γραφής και κάνει συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες μέρες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Επρόκειτο για ένα σημαντικό «χαρτί» στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να κάνει και μια εκτενή συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ αναφορικά με τις επενδύσεις σε πεδία που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς, όπως το περιβάλλον και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουμε να κάνουμε με ένα «πράσινο επενδυτικό σχέδιο», με δεκαετή ορίζοντα, από το 2020 έως το 2030. Τα πρακτικά θα ρυθμίσουν τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, με στόχο να διοργανωθεί ένα forumστις αρχές του 2020, με κοινή παρουσία των κ.κ. Μέρκελ και Μητσοτάκη. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νεότερες ανακοινώσεις ως προς τις λεπτομέρειες και τις κατευθύνσεις αυτού του σχεδίου.

Πιάνονται οι στόχοι

Μείζονος σημασίας, πάντως, αναφορικά με την παγίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση από τη διεθνή κοινότητα θεωρείται η επίτευξη των στόχων. Δεν θεωρείται, συνεπώς, τυχαία η ρητορική επιμονή του πρωθυπουργού για τήρηση του στόχου του 3,5% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, χωρίς όμως υπέρβασή του. Με άλλα λόγια, όπως εκτιμά ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν αναλίσκει ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο σε μια μάχη που δεν είναι ώριμο να δοθεί σε αυτήν τη συγκυρία, αλλά πρωτίστως θα καταθέσει τα μεταρρυθμιστικά και προγραμματικά της διαπιστευτήρια, πριν μπει στη σχετική συζήτηση. Βεβαίως, αναλυτική συζήτηση τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του Γερμανού «τσάρου» ΌλαφΣολτς, στηWilhelmstrasse 97 του Βερολίνου, παρόντων του κ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού με αρμοδιότητα το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργου Ζαββού και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ξέρει καλά τους αριθμούς. Προς τούτο και το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι θα κλείσει άμεσα η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τους «θεσμούς» να φτάνουν στη χώρα μας μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, περιγράφει και κάτι ακόμα με τη δική του σημασία, το οποίο με τη σειρά τους θέλουν να ακούνε οι δανειστές: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, προκειμένου να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι χωρίς σημασία, ιδίως σε μια περίοδο που σοβεί ο κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση, τουναντίον έχει σημαντικό αντίκτυπο ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και βεβαίως, όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ, τόσο ευκολότερο είναι να επιτευχθεί και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμα ευκολότερα θα γίνουν τα πράγματα, βεβαίως, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει το στοίχημα να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs, δηλαδή τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες. Όπως έχει εξηγήσει το «Π», εφόσον επιτευχθεί αυτό, θα πρόκειται για μια «έμμεση» χαλάρωση του στόχου για το πλεόνασμα. Τα υπολογιζόμενα κέρδη που η χώρα μας έχει λαμβάνειν είναι περίπου 1,2 δισ., με άλλα λόγια περίπου 0,6% του ΑΕΠ.

Roadshow

Η στρατηγική του πρωθυπουργού προσομοιάζει με ένα…επενδυτικόroadshow. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές, προκειμένου να «αποκαταστήσει» το ελληνικό brand έναντι της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και των εταίρων. Επόμενη στάση, πριν από τη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα είναι την Τρίτη η Χάγη, όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, ΜαρκΡούτε, έναν εκ των Ευρωπαίων ηγετών με αποφασιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές διεργασίες. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν περιορίζεται μόνο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και ήδη καταρτίζει το πρόγραμμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη. Κατά πληροφορίες, πολύ κοντά είναι ένα ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ, ίσως στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ επίσης είναι στα σκαριά και το πρώτο ραντεβού με τον ΤαγίπΕρντογάν, με τον πρωθυπουργό, πάντως, να επιμένει ευκαιρίας δοθείσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου είναι έκνομες. Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα βρίσκεται στις αρχές Νοεμβρίου στη Σαγκάη, προκειμένου να «δώσει το παρών» στην EXPO 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, ενώ θα συναντηθεί και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa