Απόψεις Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Ανάσα οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Τα εγκαίνια της ΔΕΘ έχει γίνει πλέον θεσμός κάθε χρόνο να συνοδεύονται από πρωθυπουργικές εξαγγελίες, αλλά και προσδοκίες για κάθε είδους παροχές. Συνήθως, δε, η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και φυσικά σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου σηματοδοτούσαν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου και οι παρεμβάσεις, που γίνονταν, προδιέγραφαν την οικονομική πολιτική της νέας χρονιάς, αλλά περιελάμβαναν και τα κυβερνητικά σχέδιά για την «πρωτεύουσα των Βαλκανίων» και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ανάλογες προσδοκίες για νέες παροχές ή φορολογικές ελαφρύνσεις έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται, με αφορμήτηνεπίσκεψη σήμερα στη Θεσσαλονίκη του κ.Μητσοτάκη και την ομιλία του στα εγκαίνια τηςΔΕΘ. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι ενδείξεις που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το βάρος των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων θα πέσει στην ανάπτυξη, μέσω κυρίως της μείωσης φόρων, και όχι στις παροχές.

Εξέλιξη απολύτωςλογική, καθώς στους δύο αυτούς μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας έχουν εξαγγελθεί μια σειρά μέτρα που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αλόγιστες υποσχέσεις.Από την ώρα μάλιστα που δηλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις ότι βασικός στόχος είναι να πιαστεί φέτος, αλλά και του χρόνου, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, ταδημοσιονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Με δεδομένο ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ υλοποιήθηκε, όπως διαπίστωσαν όλοι όσοι είδαν τα εκκαθαριστικά τους, με κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις παροχές τελευταίας στιγμής της προηγούμενης κυβέρνησης, οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Άλλωστε αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να αξιοποιηθεί το νέο πολιτικό περιβάλλον για να δοθεί μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Γι’ αυτό και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, με πληθώρα –όπως φαίνεται– ευνοϊκών διατάξεων για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και περιστολή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων φαίνεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο τηςπρωθυπουργικής ομιλίας. Παράλληλα και οι όποιες φορολογικές αλλαγές,που σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν νομοθετηθεί ακόμα, κυρίως προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν.

Η αναθέρμανση,για παράδειγμα, της οικοδομικής δραστηριότητας με φοροαπαλλαγές ή αναστολές φόρων καθώς και οι μειώσεις συντελεστών για επιχειρήσεις στοχεύουν πρωτίστως στην ανάπτυξη και δευτερευόντως στην ανακούφισητων φορολογουμένων. Προφανώς η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να είναι δυσβάστακτη για μεγάλες κατηγορίες πολιτών, ιδιαίτερα εργαζομένων μισθωτών.

Η πρόκληση όμως για τη νέα κυβέρνηση είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός ισχυρούαναπτυξιακού σοκ, που και στη δημιουργία νέων θέσεων θα συντελέσει και τα δημοσιονομικά έσοδα θα τονώσει, ώστε ο στόχος της ουσιαστικής μείωσης των φόρων να είναι και ρεαλιστικός και εφικτός. Από τη γενική όμως οικονομική πολιτική , στην οποία θα αναφερθεί και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, εκείνες που ήταν γεμάτες με ευχές ήταν οι εξαγγελίεςόλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη Θεσσαλονίκη.

Εξαγγελίες οι οποίες συνήθωςέμεναν στα χαρτιά, αφού δεν μελετήθηκε σωστά ένα σημαντικό έργο ή κάποιο πρόγραμμα και δεν διασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την περιοχή, αλλά και δεν ολοκληρώθηκαν έργα και προγράμματα που είχαν ξεκινήσει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, όπως το μετρό και οι αστικές συγκοινωνίες.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa